Mercedes će novi Citan razvijati s Renault-Nissan-Mitsubishi Alijansom - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Mercedes će novi Citan razvijati s Renault-Nissan-Mitsubishi Alijansom

Prije nekoliko dana je kompanija Mercedes-Benz predstavila model EQV u produkcijskoj formi i to je najnoviji dodatak ponudi kombija u kojoj se nalazi i lagano komercijalno vozilo Citan koji će dobiti novu generaciju.

Citan je u suštini poboljšana verzija Renaultovog Kangooa koja dijeli mnogo komponenti s jeftinim Dacijinim Dokkerom. Njemačka kompanija je potvrdila da se to neće mijenjati ni u slučaju nove generacije. Novi Citan će Mercedes-Benz razvijati u saradnji s Renault-Nissan-Mitsubishi Alijansom, a to znači da će dijeliti platformu s novim modelima Kangoo i Dokker. To je logičan korak u širenju strateške saradnje između Daimlera i Alijanse.

Kada će se pojaviti novi Citan, zasad nije potnato, ali se očekuje za dvije godine. Dio portfolija će biti i potpuno električna verzija.

“Novi Citan će proći kroz sveobuhvatni novi razvoj i jasno će ostavljati utisak da se radi o Mercedesovom modelu. Naš mali kombi će imati prepoznatljiv identitet koji dolikuje brendu”, izjavio je Marcus Breitschwerdt, šef sektora za kombije.

On je vjerovatno pokušao odgovoriti na kritike medija i kupaca koji smatraju da Citan ne opravdava cijenu. Cijena osnovnog modela u Njemačkoj iznosi 14.990 evra te dolazi s istim motorom kao i Kangoo. Citan je dobio Renaultov najnoviji 1,5-litarski dCi dizelski motor u februaru ove godine.

Citan nije jedina ribrandirana verzija koju Mercedes nudi kupcima, X-Klasa je otmenija verzija Nissanove Navare, ali potražnja za luksuznim pickupom nije posebno velika. U Mercedesu navodno razmišljaju da X-Klasu pošalju u penziju.

Danas objavljeno

Nissan najavio novi model za februar

D

Zvanično: Golf je “mrtav” u Americi

D

Unikat – Tesla bez krova

Zeljka

Ostavite komentar