Mercedes: Botas je pomogao u odluci o zamjeni guma - BIGportal.ba
Formula 1 Sport

Mercedes: Botas je pomogao u odluci o zamjeni guma

Nekoliko dana poslije trijumfa Luisa Hamiltona na Velikoj nagradi Rusije iz njegovog Mercedesa poručuju da je i u ovoj trci Valteri Botas i te kako bio od pomoći aktuelnom šampionu.

Botas je u trci u Sočiju počeo sa začelja ali nije učinio ništa da zadrži Maksa Ferstapena koji je takođe imao kaznu zbog pormene pogonske jedinice. Deluje da Valteri baš nema mnogo motiva da pomaže Luisu Hamiltonu i Mercedesu koji ga je već zamenio za narednu sezonu. Ipak Finac je pomogao u preuzbudljivoj završnici u Sočiju i to tako što se njime Mercedes kockao.

Ključ je bio kako tumačimo vremensku prognozu. Svi timovi imaju isti radar, videli smo da kiša stiže i znali smo da će kiša prvo biti slaba. Znali smo da će pojačati i na to smo morali da reagujemo. Na neki način u našem odlučivanju nam je pomogao Valteri jer je on bio van poena i nije mogao ništa da izgubi tako da smo prvi povukli potez. Videli smo kako gume rade na njegovom bolidu i rešili smo da iza toga zovemo Luisa u boks. Naravno da je lakše da takve odluke praviš kada ne vodiš u trci„, rekao je jedan od inženjera Mercedesa.

Hamilton je inače želeo da ostane na gumama za suvo, što je učinio i vodeći Lando Noris, pa je odluka o ulasku u boks zakasnila za jedan krug. Britanac je u boks uleteo kada je bilo jasno da je i Maks Ferstapen prešao na gume za promenljive vremenske uslove.

Ključ je bilo to što smo mu rekli da je Maks stao i menjao gume. Sa time svakako mi sakrivamo ono što on radi i iako ostavljamo prostor Landu da pobedi. Takođe smo mu rekli da se kiša pojačava, zato je bilo bolje što smo prvi menjali gume„, kaže Šovlin.

Sve se završilo odlično po Mercedes jer je Hamilton pobedio i ima dva boda više od Maksa Ferstapena u generalnom plasmanu.

Sportklub.

Danas objavljeno

Dominacija braće Kari, Stef pisao istoriju, Morant tragičar i sa 40 protiv Lejkersa

Zeljka

Australijan open promijenio uslove, da li važi i za tenisere?

Zeljka

Maks izdržao i poslije drame slavio u Ostinu!

Zeljka

Ostavite komentar