Mercedes-Benz 500 SL AMG 5.0 je istinski dragulj iz osamdesetih - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Mercedes-Benz 500 SL AMG 5.0 je istinski dragulj iz osamdesetih

Mercedes-AMG se brzo razvijao u proteklim godinama da više uopće nije rijetkost vidjeti njegove modele na ulicama, no ako se vratimo u osamdesete, posjedovati automobil tuniran u AMG-u je bilo nešto veoma posebno

Mnogo prije nego je Mercedes-Benz kupio 50 posto udjela u AMG-u 1999. godine, a potom 2005. godine u potpunosti preuzeo kontrolu, model 500 SL AMG 5.0 je uvezen u SAD putem kompanije Classic Motors u Chicagu. Ova kompanija je imala važnu ulogu u ekspanziji AMG-a na američkom tlu. Primjerak na fotografijama je jedan od svega osam koji su proizvedeni za sjevernoameričko tržište, a opremljen je petostepenim manuelnim mjenjačem. Naručio ga je kupac iz Naplesa na Floridi 1981. godine, a automobil je bogatije opremljen od standardnog modela SL.

AMG je napravio niz važnih modifikacija 5,0-litarskog atmosferskog V8 motora uključujući portovane i polirane glave cilindara s čvrstim mehaničkim podizačima usisnih ventila, kao i set AMG bregastih osovina. Motor je dobio i modificirani sistem usisa zraka, tako da je njegova snaga povećana na 276 KS. To je impresivna brojka s obzirom na činjenicu da je u to vrijeme najsnažniji SL s 3,8-litarskim V8 motorom isporučivao 204 KS. S pomenutim 5,0-litarskim motorom uparen je petostepenim manuelni mjenjač te diferencijal s ograničenim proklizavanjem preko kojeg se snaga prenosi na stražnje točkove.

Automobil ima Bilstein ovjes i set laganih 16-inčnih BBS felgi s Kumho gumama.

U unutrašnjosti su Recaro sjedišta presvučena Palomino kožom. Proizveden je 1985. godine te je prešao 182.359 kilometra. Dosad je imao tri vlasnika.

Aukciju na kojoj će Mercedes-Benz 500 SL AMG 5.0 biti prodan održat će kuća RM Sotheby’s u Miamiju.

Danas objavljeno

Ozračeni i zaboravljeni

Vanja A

Prva vožnja: Škoda Octavia RS i Kodiaq RS

Vanja A

Debitovao Mercedes GLE za 2023.

Vanja A

Ostavite komentar