"Mene je izabrao narod, ne EU; Nisam idiot" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Mene je izabrao narod, ne EU; Nisam idiot”

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da ga ne interesuje smatraju li ga na Zapadu legitimnim predsednikom, ili ne.

On je kazao da ga je izabrao narod Belorusije, a ne Evropske unije.

“Zapad me ne priznaje četvrt veka, ali to me se ne tiče. Bitno mi je kako me doživljava moj narod”, objasnio je Lukašenko u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Na pitanje kako mu se nedavno obraćala u telefonskom razgovoru Angela Merkel, odlazeća nemačka kancelarka, Lukašenko je odgovorio:

“Uzmite stenogram razgovora od Nemaca. Obraćala mi se samo sa gospodine predsedniče, a ja sam njoj govorio gospođo kancelarka”.

Zatim je Lukašenko krenuo u „kontranapad“ pa je sugovorniku rekao da je “bolje da razjasni kako će sa Bajdenom da opšti.

“Mislim da je (Džo) Bajden nelegitimni predsednik. Videli ste šta se događalo na izborima u SAD. Glasali su preko pošte, stavljali su glasačke listiće u kontejnere za smeće. Činili su čuda. To vam sve govorim da bi shvatili da me baš briga šta o meni misle u Engleskoj, ili Americi, ili u EU”, istakao je Lukašenko.

Jedno od pitanja je bilo hoće li savezna država Rusija i Belorusija imati jednog ili dva presednika.

Putin i ja nikada nismo razgovarali o tome hoće li naša savezna država imati jednog ili dva predsednika. To pitanje uopšte nije na dnevnom redu”, objasnio je Lukašenko.

Što se tiče pitanja o broju političkih zatvorenika u Belorusiji, Lukašenko je bio kategoričan da ih nema.

“U krivičnom zakonu Belorusije uopšte nema kazni za političke zatvorenike. U zatvorima se nalaze samo oni koji su prekršili zakon organizujući nemire. A po Zapadu sada stalno raste broj ‘političkih zatvorenika’ u našoj zemlji. Gorili su da ih ima 300, zatim 400 pa 600 a sada 870. Sutra će vam iz Amerike reći 980 i vi ćete o tome ‘da pevate ” kazao je Lukašenko.

Strani agent i izdajica
Mariju Koljesnikovu, jednu od liderki beloruske opozicije, Lukašenko je nazvao “stranim agentom”. A suparnicu u predsedničkim izborima Svetlanu Tihanovsku smatra izdajnicom, kao i one koji sada žive u Litvaniji i Poljskoj. On je istakao da inače ne ratuje protiv žena. A na pitanje oko broja učesnika protesta Lukašenko je kazao da ako ih je i bilo 200 hiljada to je samo dva posto ukupnog broja stanovnika.

“Na poslednjim predsedničkim izborima za mene nije glasalo 650 do 670 hiljada građana Belorusije, što je 13 do 15 posto, zato bi vi na Zapadu trebalo da se presaberete sa računanjem”,smatra Lukašenko.

Govorio je Lukašenko i o migrantima i poručio Zapadu da ako EU ne bude htela da komunicira sa Minskom, Belorusija će sama da reši problem. Angela Merkel ga je pitala može li Belorusija da vrati migrante u zemlje odakle su došli. Inače, Lukašenko je bio za to da se u Nemačku – u Minhen i druge gradove, gde su vlasti bile raspoložene da prime migrante ,prebace dve hiljade ljudi. Tada bi u Belorusiji ostalo oko pet hiljada migranata.

Lukašenko je bio jasan: “Mi ćemo raditi na tome da vratitmo migrante u Irak, Siriju, Iran i Avganistan, jer su odatle i došli”.

Što se tiče novih sankcija, Lukašenko je rekao “da on nije idiot” i svestan je da će one biti štetne za obe strane. Belorusija će, rekao je, nastojati da razvija saradnju sa onima koji joj nisu uveli sankcije.

Danas objavljeno

“Republika Srpska ne odustaje od toga da se neposredno bira član Predsjedništva BiH”

M.

U Skupštinu CG stigla inicijativa za smjenu Bečića

M.

Blinken: SAD će dati pisani odgovor Rusiji u vezi sa bezbjednošću

M.

Ostavite komentar