26. Septembra 2022.

Meloni: Italijanski glasači dali jasan mandat desnici

Big Portal

„Ako smo pozvani da upravljamo ovom nacijom, uradićemo to za sve Italijane, sa ciljem da ujedinimo narod, da se fokusiramo na ono što nas spaja, a ne na ono što nas deli. Nećemo izneveriti vaše poverenje“, rekla je Meloni novinarima, preneo je Rojters.

Prema izlaznim anketama koje je objavila televizija RAI, na parlamentarnim izborima održanim juče u Italiji vodi koalicija desnih stranaka predvođena Braćom Italije na čijem je čelu Meloni, pošto je osvojila između 41 i 45 odsto glasova.

Izlazna anketa državne televizije RAI je pokazala da je blok konzervativnih partija, koji takođe uključuje Ligu Matea Salvinija i stranku Forca Italia Silvija Berluskonija, osvojio dovoljno glasova da obezbedi kontrolu nad oba doma parlamenta.

Prema navodima RAI, desničarski blok dobiće između 227 i 257 od 400 mesta u Donjem domu parlamenta i između 111 i 131 mesta u Senatu koji broji 200 ćlanova.

Ukoliko rezultati izbora budu potvrđeni, Meloni će, kao lider najveće stranke u pobedničkom savezu, imati šanse da postane prva žena premijer Italije, na čelu najviše desničarski nastrojene vlade od Drugog svetskog rata, navodi Rojters.

Meloni i njeni saveznici, kako navodi britanska agencija, suočavaju se sa teškom listom izazova, uključujući rastuće cene energije, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje u trećoj po veličini ekonomiji evrozone.

„Moramo imati na umu da nismo na krajnjoj tački, mi smo na početnoj tački. Od sutra moramo da dokažemo svoju vrednost“, rekla je Meloni pristalicama svoje partije.

Kako navodi agencija, ona se obavezala da će podržati zapadnu politiku prema Ukrajini i neće preuzimati rizike sa krhkim italijanskim finansijama.

Evropske prestonice pažljivo će ispitati njene rane poteze, s obzirom na njenu evroskeptičnu prošlost i ambivalentan stav njenih saveznika prema Rusiji, navodi Rojters.

Iako se predviđa da će savez Meloni imati dobru većinu u gornjem i donjem domu parlamenta, njegovi članovi imaju različite stavove o nekoliko pitanja oko kojih bi možda teško mogli da se usaglase.

Salvini, na primer, dovodi u pitanje sankcije Zapada Rusiji i on i Berluskoni su često izražavali divljenje njenom lideru Vladimiru Putinu.

Imaju različite stavove i o tome kako da se izbore sa rastućim računima za energiju i izneli su niz obećanja, uključujući smanjenje poreza i penzionu reformu.

Nasuprot tome, Melonijev glavni saveznik u koaliciji desnog centra, kako se koalicija zvanično zove, imala je katastrofalnu noć.

Liga Matea Salvinija osvojila je, prema trenutnim rezultatima, oko devet odsto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 odsto pre četiri godine, dok je Meloni prestigla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištem na severu zemlje.

Treći član te koalicije, partija Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, osvojila je oko osam odsto glasova, pa je u koaliciji dominantna partija Braća Italije.

Uz tradicionalnu koaliciju desnog centra i koaliciju levog centra, populistički Pokret pet zvezdica osvojio je 16 odsto glasova, dok je centristička koalicija oko stranke Akcija osvojila sedam odsto glasova.

Nakon što je više od polovine prebrojanih glasačkih listića, Braća Italije imaju 26 odsto glasova, što je ogroman porast u odnosu na samo četiri odsto na prethodnim parlamentarnim izborima 2018. godine.

Meloni će preuzeti dužnost od Marija Dragija, bivšeg šefa Evropske centralne banke koji je okrenuo Rim ka centru donošenja odluka u EU, oslanjajući se na bliske veze sa Parizom i Berlinom.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare