Meljničenko: Slijedi globalna kriza hrane ako se rat ne zausta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Meljničenko: Slijedi globalna kriza hrane ako se rat ne zausta

Rat u Ukrajini je tragedija koja mora da se zaustavi ili će doći do globalne krize hrane pošto su cene đubriva već previsoke za mnoge poljoprivrednike, izjavio je danas ruski kralj uglja i đubriva Andrej Meljničenko.

„Događaji u Ukrajini su zaista tragični. Hitno nam je potreban mir“, naveo je Meljničenko (50) u pisanoj izjavi za Rojters.

Meljničenko, Rus po nacionalnosri, rođen je u Belorusiji, a njegova majka je Ukrajinka.

„Kao Rus po nacionalnosti, Belorus po rođenju i Ukrajinac po krvi, osećam veliki bol i nevericu što bratski narodi ratuju i umiru“, naveo je on.

Nekoliko najbogatijih ruskih biznismena, uključujući Mihaila Fridmana, Petra Avena i Olega Deripasku, javno je pozvalo na mir otkako je predsednik Vladimir Putin naredio napad na Ukrajinu 24. februara.

„Jedna od žrtava ove krize biće poljoprivreda i hrana“, rekao je Meljničenko, osnivač kompanije Uralhem, najvećeg ruskog proizvođača amonijum-nitrata sa sedištem u Cugu, u Švajcarskoj, i osnivač SUEK-a, najvećeg ruskog proizvođača uglja. On se nedavno povukao iz vlasništva i sa rukovodnih funkcija u tim firmama.

Meljničenko ističe da su događaji u Ukrajini „već doveli do skoka cena đubriva koje više nisu pristupačne poljoprivrednicima“ i da je lanac snabdevanja, koji je pandemija već poremetila, sada još više uzdrman.

„Sada će to dovesti do još veće inflacije, rasta cene hrane u Evropi i verovatno nestašice hrane u najsiromašnijim zemljama sveta“, upozorio je.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici smatraju akt Rusije u Ukrajini kao otimanje zemlje u imperijalnom stilu, dok Putin kaže da su Rusi i Ukrajinci u suštini jedan narod i da je „specijalna vojna operacija“ bila potrebna jer su SAD koristile Ukrajinu da prete Rusiji, te da su zagovornici proruske orijentacije u Ukrajini bili proganjani.

Zapad je uveo sankcije ruskim biznismenima, uključujući i Meljničenka, zamrznuo rusku državnu imovinu i isključio veći deo ruskog korporativnog sektora iz globalne ekonomije u pokušaju da primora Putina da promeni kurs.

Italijanska policija je zaplenila u subotu Meljničenkovu jahtu, samo nekoliko nakon što je on stavljen na listu sankcija EU.

(Tanjug)

Danas objavljeno

PRONAĐENO TIJELO U BIJELJINI Dvije osobe pod nadzorom policije, u toku pretresi

Vanja A

Najteži slučaj pedofilije u istoriji BiH

Vanja A

“Velika Rusija se ponovo rađa”

Vanja A

Ostavite komentar