Melinda Gejts bi mogla postati druga najbogatija žena na svijetu - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Melinda Gejts bi mogla postati druga najbogatija žena na svijetu

Melinda Gejts, filantrop i zagovornica osnaživanja žena, mogla bi uskoro postati druga najbogatija žena na svijetu, sa bogatstvom koje se procjenjuje na 73 milijarde dolara.

U svojoj molbi za razvod podnesenoj u ponedjeljak, Melinda je izjavila da je njen brak sa multimilijarderom i suosnivačem Majkrosoft Bilom Gejtsom, jednim od najbogatijih ljudi na svijetu, „nepovratno završen” te se obratila sudovima kako bi podijelili zajedničko bogastvo koje je ovaj par stekao u iznosu od 146 milijardi dolara.

Podjela na pola je izvjesna jer je u zahtjevu za razvod navedeno da par Gejts koji se vjenčao 1994. godine, nije potpisao predbračni ugovor, a prema zakonu američke savezne države Vašington, očekuje se da se imovina pri razvodu dijeli ravnopravno.

Ukoliko se to i dogodi, Melinda Frenč Gejts, koja je nedavno na svoje profile na društvenim mrežama dodala djevojačko prezime Frenč, svrstaće se na dugo mjesto najbogatijih žena.

Ispred nje će se nalaziti samo Fransoaz Betenkur Mejer, 67- godišnja vlasnica L’Oreala čije naslijeđeno bogatstvo sada vrijedi oko 83 milijarde dolara.

Prema Blumbergovom Indeksu milijardera, Bil Gejts trenutno je rangiran kao četvrta najbogatija osoba na svijetu, s bogatstvom od oko 146 milijardi dolara. 

Međutim, bio bi daleko bogatiji, a možda i dalje najbogatija osoba na svijetu, da već nije dao najmanje 40 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe kroz fondaciju koju par zajednički vodi, „Bil i Melinda Gejts”.

Gejts je do bogatstva došao putem Majkrosoft, firme koju je osnovao 70-tih godina, a koja je izrasla u najveću svjetsku softversku kompaniju.

Vjeruje se da imovina para uključuje nekretnine vrijedne više miliona dolara u Vašingtonu, Floridi i Vajomingu. Njihovo glavno prebivalište je ljetnikovac na jezeru u državi Vašington, za koji se navodi da vrijedi najmanje 127 miliona dolara.

Razvod je doveo u pitanje i opstanak filantropijskih napora putem njihove zajedničke fondacije, koja takođe povlači novac od drugih donatora.

Iako je par Gejts najavio da će oni sarađivati u fondaciji i nakon razvoda, neki stručnjaci su sumnjičavi sugerišući da bi mogli imati različita razmišljanja i stavove što bi moglo znatno utjecati na budući smjer ove dobrotvorne organizacije, piše Gardijan.

Oba supružnika su u brakorazvodnom procesu angažovala po tri advokata da ih zastupaju.

Među advokatima Melinde Gejts je Robert Koen koji je ranije radio za klijente kao što su Ivana Trump, Majkl Blumberg i Kris Rok. I Bil je u međuvremenu angažovao tri advokata iz Los Anđelesa.

I dalje će raditi zajedno

Bil i Melinda Gejts se razvode nakon 27 godina braka

Par je najavio razvod u zajedničkim izjavama objavljenim na Tviteru u ponedjeljak.

„Više ne vjerujemo da možemo zajedno rasti u paru. Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi, donijeli smo odluku da okončamo svoj brak”, objavio je par.

Glassrpske.

Danas objavljeno

David Beckham je tata za primjer: Nježan i pun razumijevanja prema djeci

Vanja A

Al se dobro jede: 10 najjeftinijih gradova u Evropi

Vanja A

Kejt Apton u donjem vešu: “Osjećam se tako seksipilno”

Vanja A

Ostavite komentar