Melatonin - mala vrsta utjehe za one koji neće vakcinu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Melatonin – mala vrsta utjehe za one koji neće vakcinu

Američki naučnici, u istraživanju sprovedenom na više od 26 hiljada pacijenata otkrili su da melatonin može da štiti od infekcije kovidom 19.

Dok države pokušavaju da vakcinacijom i restriktivnim merama obuzdaju virus i omoguće stvaranje kolektivnog imuniteta, grupa istraživača sa više američkih univerziteta ispitivala je uticaj melatonina na virus korone.

Melatonin, poznat i kao “hormon tame”, je hormon pinealne žlezde u mozgu, koji se izlučuje u mraku i reguliše san.

Rezultati su objavljeni u časopisu “PLOS Biology” i potvrđuju prethodna saznanja španskih istraživača sa klinike Marhen u Granadi o pozitivnom dejstvu melatonina, kako u sprečavanju zaraze, tako i u ublažavanju simptoma.

Ispitivanje je obavljeno na 26.779 pacijenata. Kod osoba tretiranih melatoninom verovatnoća da budu pozitivni na PCR testu umanjena je za 28 odsto. Kod afroameričke populacije taj procenat je čak 52 posto.

Istraživači iz Granade bili su pioniri u ovoj oblasti i preporučivali su upotrebu melatonina i u prevenciji bolesti i u lečenju. Dodatne blagodeti melatonina uočili su i kod drugih simptoma i bolesti, posebno adenomioze i endometrioze kod žena, te u smanjenom riziku od razvijanja različitih oblika kancera kod oba pola.

Španski naučnici preporučuju upotrebu melatonina posebno osobama koje ne žele da se vakcinišu jer imaju problema sa plodnošću.

Danas objavljeno

Kakvu kafu treba da pijete ako želite da smršate

Vanja A

Kako se sve koristi čuvarkuća

Vanja A

Cijeli život se pogrešno tuširamo ujutro, evo kako to treba raditi

Vanja A

Ostavite komentar