Mektić vjeruje da će biti uhapšen? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Mektić vjeruje da će biti uhapšen?

-Imam sto posto provjerene informacije da se prije dva-tri dana o razgovaralo na sastanku kod Gordane Tadić i da je zaključeno da će Tužilaštvo BiH izdati naredbu da se ja lišim slobode i još nekoliko ljudi ovdje u sastavu ministarstva, kaže ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

On u intervjuu Oslobođenju kaže da sve vežu za jedan tender koji je počeo još 2013, dakle, dvije godine prije njegovog mandata.

“Implementacija tog projekta koji je finansirala, nadgledala, odnosno u njemu učestvovala Evropska komisija u BiH, bila je u poodmakloj fazi”, kazao je Mektić.

On dodaje da tu ima koliko hoćete nelogičnih i neobjašnjivih stvari, ali je očigledno da se sve radi zbog mog višegodišnjeg odnosa i stava prema pravosudnim institucijama u BiH, a posebno prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, o kojem je puno govorio i, kako navodi, iza svake te riječi i dalje stoji.

“Mslim da su još gori nego što sam isticao. Smislili su, tačnije, iskonstruisali situaciju koja je apsolutno odrađena uz poštivanje svih procedura. Pokušava se unijeti niz netačnih podataka i kvalifikacija da bi se na taj način osvetili meni, napravili od toga priču, spektakl, a lošu priču o sebi stavili u drugi plan. A to mišljenje o njima nemam samo ja već cijela bosanskohercegovačka javnost i sve međunarodne organizacije ovdje. Odabrali su mene možda kao najpogodniju metu da bi vodili tu priču”, kazao je Mektić.

Naglašava da je ta priča iskonstruisana u vrhu Tužilaštva BiH.

“Oni su već od mene ranije, u nekoliko navrata, putem federalnog MUP-a, što je opet van svake logike jer nisu išli preko SIPA koja je nadležna za istrage u svim državnim institucijama, dakle, izabrali su neki put poprijeko, tražili podatke da bi sklopili lažnu optužbu. Zato ta priča nema nikakvog uporišta i osnova, i zato ne može, na kraju krajeva, imati nikakav sudski epilog”, kazao je Mektić.

Navodeći da se radi o priči kada on nije bio na čelu Ministarstva bezbjednosti BiH.

“Pošto se tu radi o evropskom novcu namijenjenom za kupovinu vatrogasne opreme, koju smo podijelili u deset opština Hercegovine, finalni izvještaj je nakon toga sačinila Delegacija Evropske komisije u BiH. Izvještaj je prezentovao stvarno stanje i ni jedna jedina marka nije problematična. Nakon toga je Evropska komisija odabrala jednu nezavisnu revizorsku kuću, mislim ovdje iz Sarajeva, koja je izvršila reviziju cjelokupnog projekta i konstatovala da je sve urađeno u skladu s procedurama i da nema nikakvih problema”, kazao je Mektić.

(BN)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar