Mektić vjeruje da će biti uhapšen? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Mektić vjeruje da će biti uhapšen?

-Imam sto posto provjerene informacije da se prije dva-tri dana o razgovaralo na sastanku kod Gordane Tadić i da je zaključeno da će Tužilaštvo BiH izdati naredbu da se ja lišim slobode i još nekoliko ljudi ovdje u sastavu ministarstva, kaže ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

On u intervjuu Oslobođenju kaže da sve vežu za jedan tender koji je počeo još 2013, dakle, dvije godine prije njegovog mandata.

“Implementacija tog projekta koji je finansirala, nadgledala, odnosno u njemu učestvovala Evropska komisija u BiH, bila je u poodmakloj fazi”, kazao je Mektić.

On dodaje da tu ima koliko hoćete nelogičnih i neobjašnjivih stvari, ali je očigledno da se sve radi zbog mog višegodišnjeg odnosa i stava prema pravosudnim institucijama u BiH, a posebno prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, o kojem je puno govorio i, kako navodi, iza svake te riječi i dalje stoji.

“Mslim da su još gori nego što sam isticao. Smislili su, tačnije, iskonstruisali situaciju koja je apsolutno odrađena uz poštivanje svih procedura. Pokušava se unijeti niz netačnih podataka i kvalifikacija da bi se na taj način osvetili meni, napravili od toga priču, spektakl, a lošu priču o sebi stavili u drugi plan. A to mišljenje o njima nemam samo ja već cijela bosanskohercegovačka javnost i sve međunarodne organizacije ovdje. Odabrali su mene možda kao najpogodniju metu da bi vodili tu priču”, kazao je Mektić.

Naglašava da je ta priča iskonstruisana u vrhu Tužilaštva BiH.

“Oni su već od mene ranije, u nekoliko navrata, putem federalnog MUP-a, što je opet van svake logike jer nisu išli preko SIPA koja je nadležna za istrage u svim državnim institucijama, dakle, izabrali su neki put poprijeko, tražili podatke da bi sklopili lažnu optužbu. Zato ta priča nema nikakvog uporišta i osnova, i zato ne može, na kraju krajeva, imati nikakav sudski epilog”, kazao je Mektić.

Navodeći da se radi o priči kada on nije bio na čelu Ministarstva bezbjednosti BiH.

“Pošto se tu radi o evropskom novcu namijenjenom za kupovinu vatrogasne opreme, koju smo podijelili u deset opština Hercegovine, finalni izvještaj je nakon toga sačinila Delegacija Evropske komisije u BiH. Izvještaj je prezentovao stvarno stanje i ni jedna jedina marka nije problematična. Nakon toga je Evropska komisija odabrala jednu nezavisnu revizorsku kuću, mislim ovdje iz Sarajeva, koja je izvršila reviziju cjelokupnog projekta i konstatovala da je sve urađeno u skladu s procedurama i da nema nikakvih problema”, kazao je Mektić.

(BN)

Danas objavljeno

“Kako se ponašaju Srbi tako bi trebalo da se ponaša Evropska unija”

M.

Pretresen kamp Blažuj, 17 lica biće protjerano iz BiH

M.

Palermo, devojčica žrtva igre “izazova” na Tik-Toku

M.

Ostavite komentar