Mektić: Hrvatska policija je MALTRETIRALA nigerijske studente i prebacila ih u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Mektić: Hrvatska policija je MALTRETIRALA nigerijske studente i prebacila ih u BiH

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je sa komesarkom za ljudska prava Savjeta Evrope Dunjom Mijatović danas razgovarao o slučaju dva nigerijska studenta koje su hrvatske vlasti pod prijetnjom upotrebe sile natjerali da dođu u BiH i najavio da će o tome dostaviti informaciju njoj, EU i Predsjedništvu BiH.

– Informisao sam Mijatović o slučaju dva nigerijska studenta koji su, na osnovu ranije izdatih hrvatskih viza, došli i u čestvovali na studentskom takmičenju u Puli – rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je objasnio da su nigerijski studenti imali uredne vize za boravak u Hrvatskoj i da su rezervisali karte iz Zagreba za Istanbul i dalje za Nigeriju.

– Po dolasku u Zagreb, policija ih je ‘pokupila’ negdje na tramvajskoj stanici, odvela u policijsku stanicu, gdje su zlostavljani, maltretirani, oduzeti su im pasoši, mobilni telefoni, kreditne kartice. Autom su dovezeni do granice sa BiH i pod prijetnjom upotrebe sile natjerani da dođu u BiH – tvrdi Mektić.
On je naveo da BiH ima dvije mogućnosti – da nigerijske studente po osnovu readmisije vrati u Hrvatsku ili da im obezbijedi da otputuju u Nigeriju.

– Smatram da im iz ljudskih razloga, s obzirom šta su prošli i da mogu doživjeti nove neprijatnosti po povratku u Hrvatsku, treba omogućiti odlazak u Nigeriju – zaključio je Mektić.

(Klix)

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar