Mektić: Blokirali rad Parlamenta, a primali platu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Mektić: Blokirali rad Parlamenta, a primali platu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravlja o ovogodišnjem budžete u iznosu od 1,8 milijardi KM na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu.

Zbog zastoja u radu državnog parlamenta, bh. institucije funkcionisale su na osnovu četiri tromjesečne odluke o privremenom finansirajnju.

Tokom rasprave, javio se poslanik SDS-a Dragan Mektić.

“Parlament je bio blokiran godinu dana pa se postavlja pitanje šta je svrha usvajanja ovog budžeta. Postavio sam ovo pitanje na Ustavno-pravnoj komisiji. Kakava je svrha uopšte donošenja ovog dokumenta i šta će u praksi značiti?

Hoće li biti usvojen do kraja ove godine, objavljen u Službenom glasniku ili neće? To je bio rezultat jedne nepotrebne blokade određenog broja poslanika u ovom parlamentu, a u međuvremenu uredno primali desetine i desetine hiljada maraka plate za to što nisu ništa radili. Sada postajemo žrtva svega, ali ok, o tom potom, šta je bilo, bilo je”, kazao je Mektić.

Kako je naveo, obzirom da je ministar u Savjetu ministara BiH koje je predložio Zakon o budžetu, nije protiv prijedloga.

“Samo vrijeme od utvrđivanja ovog zakona pa slanja Predsjedništvu, pa dok su ga poslali u parlament, neke stvari je vrijeme pregazilo. Pomenuću jednu stvar, a to je član 17. ovog prijedloga zakona u kojem se govori o budžetskoj rezervi koju će trošiti članovi Predsjedništva BiH.

Je li sada besmislena ova odredba u kojoj se osigurava 360.000 KM za članove Predsjedništva kada ističe ova budžetska godina. Ponudio bih predlagaču, obzirom da je ona besmislena i nemoguća, da se ovaj Član 17 briše izuzev ako ne bolujemo od formi”, naveo je Mektić.

Poslanik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je da će poslanici ove partije glasati protiv usvajanja.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine čime je omogućeno povećanje plata vojnicima i toplog obroka za dvije KM zaposlenim u institucijama BiH, osim izabranim i imenovanim funkcionerima. Servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

(N1)

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar