21. Augusta 2022.

Meksikanci oborili Ginisov rekord: Tepih od piljevine dug 4 kilometra pravilo 240 zanatlija

Big Portal

Meksikanci su u mestu Uamantla u centralnom Meksiku napravili najveći tepih na svetu i to od obojene piljevine, a povodom velikog praznika festivala posvećenog Devici Mariji koji se proslavaljao sredinom avgusta.

Ove godine Uamantla je oborila Ginisov rekord za najduži tepih od piljevine na svetu. Tepih je dug skoro četiri kilometra, a kreiralo ga je 240 zanatlija sa 80 tona obojene piljevine, navodi Meksiko dejli njuz.

Rekord je prethodno držao grad Gvatemala, glavni grad istoimene države i to sa tepihom nešto dužim od dva kilometra.

Nakon što lokalnog slavlja zbog pandemije nije bilo dve godine, žitelji malog mesta u centralnom Meksiku napravili su povodom praznika koji je njihov zaštitini znak četiri kilometra dug tepih od piljevine i ušli u Ginisovu knjigu rekorda.

Gradske zanatlije provodile su dane i noći praveći tepih sa kompleksnim šarama od obojene piljevine, semenki, latica cveća i peska, kojim su prekrili gradske ulice u iščekivanju kiliometrima duge procesije koja počinje u ponoć svakog 14. avgusta, pred sam praznik.

Festival se zove i Noć kada niko ne spava, jer su meštani i njihovi gosti budni do jutra, prateći statuu Bogorodice koja se nosi iznad tepiha, u procesiji koja se završava nakon devet sati, a traje sve dok se ne vrati u svoje svetiliše u ranim jutarnjim satima,.

Proslava praznika vezana je za drevna vremena kada se, kako se veruje, klanjalo boginji cveća i plodosti Čokiketsal.

(Telegraf.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare