Svinjetina se dugo marinira u kombinaciji annatto paste, soka gorke narandže i češnjaka, zatim polako peče, a onda “trga” i poslužuje na tortiljama, u takosima ili samostalno uz ljutiku, ukiseljeni luk, salsu i razno pečeno povrće.
Nekad se pripremalo zakopano u zemlju
Ovo jelo karakteriše crvena boja mesa koju joj daju sjemenke anata iz marinade. Izvorno se svinjetina prije pečenja umotavala u lišće banane, a danas se umjesto toga može koristiti folija ili bilo koji drugi prikladni omot.
Budući da koćinita znači prase, a pibil znači zakopano ili ispod zemlje, to govori kako je u izvornom receptu korišten cijeli odojak koji je zakopan u jamu za pečenje koja se tada koristila.
Ovo nije svakodnevno jelo, nego se priprema za svečane prilike, a najčešće kao obilni nedjeljni ručak. Vi ovo jelo možete pripremiti za neko veće ili manje druženje, a umjesto u tortilje slasnu trganu svinjetinu možete staviti u peciva za burgere.