Meksički karteli regrutuju članove preko video igrica - nudili im po 200 dolara nedjeljno - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Meksički karteli regrutuju članove preko video igrica – nudili im po 200 dolara nedjeljno

Magazin Forbs objavio je izveštaj koji otkriva kako su meksički karteli počeli da traže mlade na internetu. I to preko video igrica, a posebno preko megapopularnog “GTA onlajn”.

U prošlosti, posebno u vreme najpoznatijeg narko-bosa, Kolumbijca Pabla Eskobara, upotreba tehnologije je bila opasna, gotovo sve se išlo od usta do usta, ali su se godinama stvari promenile.

Automobil sa 60 kilograma metamfetamina nedavno je zaustavljen na američko-meksičkoj granici. U razgovoru sa policijom, vozačica je priznala da je na GTA onlajn serveru upoznala čoveka, poznatog samo kao Džordž.

Ubrzo su se sprijateljili i počeli da se dopisuju, kada joj je jedan muškarac ponudio 2.000 dolara da preveze „razne elektronske uređaje“ preko granice između SAD i Meksika.

Ona priznaje da je u početku bila skeptična, ali je odlučila da prihvati ponudu jer je verovala svom onlajn prijatelju i bio joj je potreban novac.

Na sudu se branila jer nije znala šta nosi preko granice. Tvrdi da je žrtva prevare – navodi se između ostalog u policijskom saopštenju

Rikardo Mehia, savetnik za bezbednost meksičke vlade, otkrio je da su prošle godine pronašli vezu između kartela i mobilnih igara.

Kriminalci su preko njih regrutovali decu od 11 do 14 godina i nudili im 200 dolara nedeljno da dođu da rade za kartel. Karteli danas regrutuju onlajn više nego ikada. Posebno su se ‘infiltrirali’ u video igrice kao što su Call of Duty, GTA, Gears of war, Fortnite… – tvrdi Mejia.

Američke vlasti veruju da su karteli najlakši način da se na ovaj način pronađu potencijalne članove. Prilaze igračima na serverima koji su posebno nasilni u komentarima, posebno ako su mlađi, i nude im laku i brzu zaradu.

Lokalne vlasti su upozorile roditelje da s vremena na vreme proveravaju šta njihova deca rade na mobilnim telefonima i u onlajn svetu.

Danas objavljeno

GTA V sada prodat u više od 165 miliona primjeraka

Vanja A

Apple će morati da pređe na USB C, što ne mora da bude loša stvar

Vanja A

Mediatek predstavio jeftini gejmerski čipset – Helio G99

Vanja A

Ostavite komentar