Zato i ne čudi da su uz italijanske i kineske restorane, meksički jedni od najrasprostranjenijih. Svoj temelj meksička kuhinja duguje drevnim Aztecima koji su u prehrani obilato koristili kukuruz i grah, no pravi oblik poprima dolaskom španskih konkvistadora koji su domaće stanovništvo upoznali s rižom, govedinom, piletinom, lukom i bijelim lukom.
Tradicionalna meksička kuhinja upisana je u UNESCO-ovu nematerijalnu svjetsku baštinu. Karakteriziraju je originalnost i jedinstvenost jela, te spajanje nespojivog – slatkog i začinjenog. Ova jela se smatraju vrhuncem kulinarske umjetnosti. Donosimo nekoliko recepata

Tacosi s piletinom
SASTOJCI:
500 g pilećeg filea
ocijeđen sok 1 limete
1 kašika meda
2 kašike Vegete
2 kašike maslinovog ulja
8 malih kukuruznih tortilja
1 narezani ljubičasti luk
nekoliko rotkvica narezanih na tanke ploške
1 avokado narezan na ploške
kupus narezan na tanke rezance
svježi korijandar za posluživanje
PRIPREMA:
Pileći file narezati na komade prikladne za ražnjiće. Za marinadu, limetin sok pomiješati s medom. Marinadu nanijeti na piletinu, promiješajti i ostaviti 20 minuta. Mariniranu piletinu nabosti na štapiće za ražnjiće prethodno umočene u vodi. Vegetu pomiješajti s maslinovim uljem pa time premazati pripremljene ražnjiće. Ostaviti ih sa strane dok narežete povrće. Na zagrijani roštilj ili grill tavu staviti ražnjiće i popeći ih s obje strane. Tortilje zagrijati u tavi ili na roštilju. U tortilje staviti pripremljeno povrće i preko njega ražnjić.

Burritosi
SASTOJCI:
TORTILJE
150 g kukuruznog brasna
200 g pšeničnog glatkog brašna tip 550
200-250 ml mlake vode
malo soli
SOS
700 g pilećih fileta
2 glavice crvenog luka
300 g svježeg paradajza
150 ml sosa od paradajza
2 čehna bijelog luka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1 konzerva kukuruza
1 grančica celera bez listova
150 g mozzarelle ili zottarelle
50 ml maslinovog ulja
po želji Vegete
po želji peršuna
UMAK
malo maslinovog ulja
150 ml kečapa
100 ml paradajz sosa
prstohvat origana
PRIPREMA
Tortilje
Sve izmiješati u glatko tijesto. Napraviti 16 kuglica, pokriti ih aluminijskom folijom i ostaviti 15 minuta. Tanko razviti na promjer otprilike 20 centimetara. Peći u zagrijanoj tavi bez ulja po pola minute svaku.
Sos
Na 30 ml ulja propržiti nasjeckani crveni luk i narezanu grančicu celera. Dodati narezanu piletinu i paradajz, zajedno kratko pržiti, pa nastaviti dinstati 20 minuta podlijevajući vodom. Pred kraj dinstanja dodati paradajz sos, nasjeckani bijeli luk i peršun. U drugoj tavi kratko propržiti sve tri paprike prethodno isjeckane na kockice. Dodati paprike u tavu s mesom, zatim dodati kukuruz. Sve fino izmiješati, i to treba da bude fini sos koji nije ni rijedak ni suh
Punjenje
Na svaku tortilju staviti dvije kašike sosa i urolati kao palačinke ili sarmice. Poredati u tavu i kratko peci na ulju sa svih strana. Na tortilje poredati ploške narezane mozzarelle, tavu poklopiti i ostaviti pet minuta da se rastopi sir, za to vrijeme pripremiti umak. Izmiješati kečap, sos, origano, ulje i čili po želji. Ovaj dodatak ide pri samom serviranju burritosa.

Chili con carne
SASTOJCI:
CHILI CON CARNE
500 g mljevenog mesa
1 konzerva od 800 g paradajz pelata
1 konzerva od 800 g crvenog meksičkog graha
1 crvena paprika
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
7-8 malih suhih ljutih papričica
so
chili paprika u prahu
mješavina začina „Mexico grill“
šećer
KUKURUZNE MINI-TORTILLAS
2 šolje brašna (miješano kukuruzno i obično 1:1)
1 velika kašika margarina
pola vrećice praška za pecivo
pola kašike soli
mlaka voda
PRIPREMA
Od sastojaka zamijesiti tijesto i podijeliti u 10 manjih loptica i ostaviti pokriveno suhom kuhinjskom krpom da počiva 15-ak minuta. Za početak, bijeli i luk sitno nasjeckati, a papriku narezati na trakice. Pelate nasjeckati i sačuvati sok iz konzerve. U posudici izmiješati 4 kašičice soli, 4 kašičice chili paprike i 4 kašičice Mexico Grill mješavine. Luk i bijeli luk staviti dinstati na tavu na malo ulja. Kada porumeni, natrgati mljeveno meso, dobro promiješati i začiniti sa začinima, te dinstati i miješati dok ne porumeni sa svih strana. Zatim dodati papriku, još začiniti i dinstati kojih desetak minuta. Dodati pelate i sok iz konzerve, dobro promiješati, dodati kašičicu šećera, ponovo promiješati, kuhati minutu-dvije pa dodati ostatak začina. Kuhati 2-3 minute, te prstima u chili samljeti suhe papričice, promiješati i dinstati 30 minuta povremeno miješajući. Zatim dodati ocijeđeni grah, promiješati i dinstati još 10-ak minuta uz povremeno miješanje.

Nachos Ole
SASTOJCI:
UMAK
250 g pilećih prsa
1 mileram
1 konzerva graha (crvenog)
1 konzerva kukuruza
100 g kiselih krastavaca
100 g ementalera
2 limuna
1 paprika
so
šafran
CHIPS
200 g Tortilla Chipsa
PRIPREMA:
Skuhati piletinu i isjeckati na sitne kockice. Posuti sokom od dva limuna i ostaviti da se ohladi. Iz konzervi iscijediti sok i pomiješati sa sitno isjeckanim krastavcima i paprikom. Sastaviti sve sastojke, posoliti i posuti sa malo šafrana. Tortilla Chips posložiti u zdjelu a umak staviti preko.

Tuna meksikanac
SASTOJCI:
300 g crvenog graha konzerviranog
300 g kukuruza šećerca
250 g zelene paprike narezane na kockice
120 g kuhane mrkve narezane na kockice
100 g ocijeđenih tuna fileta (limenka 115 g)
1-2 čili papričice
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
PRIPREMA:
Sve sastojke staviti u zdjelu, promiješajti, začiniti po ukusu i dobro ohladiti. Salatu ostaviti da malo odstoji u frižideru da se svi okusi dobro prožmu. Poslužiti ohlađeno i, po želji, posuti narezanim bosiljkom.

Crispy pileća prsa s tortilja čipsom
SASTOJCI:
ZA MARINADU
4 kom pilećih prsa
3 dl jogurta
1 i po kašičica timijana(suhog)
2 čehna bijelog luka
1 kašika smeđeg šećera
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica Vegete
pola kašičice bibera
ZA PANIRANJE
50 g tortilja čipsa
1 kriška hljeba
60 g cheddar sira ili po volji
1 kašičica taco začina
1 kašičica timijana
DRESING
2 dl jogurta (moze čvrsti)
2 kašičice taco začina
sok od pola limuna ili limete
2 klipa kukuruza
malo putera za premazivanje
PRIPREMA:
Staviti pileća prsa u deblju vrećicu i istući ih lagano, ne previše, tek toliko da budu podjednake debljine. Pripremiti marinadu od sitno isjeckanog bjelog luka, jogurta, timijana, Vegete, bibera, aleve paprike ili čili po ukusu i to sve dodati u meso. Poželjno je da meso odstoji u marinadi preko noći, ali može i dva -tri sata. Za paniranje izmrviti taco čips, ali ne skroz, neka se vide komadići, hljeb usitniti u multipraktiku, sir narendati, dodati taco začin i timijan. Meso izvaditi iz marinade i uvaljati u panir smjesu, neka bude bogato uvaljana, te ga stavljati u veću tepsiju obloženu papirom. Kukuruze presjeći na ploške 3-4 centimetra debljine i njih poslagati zajedno sa piletinom te ih premazati otopljenim puterom. Rernu ugrijati na 200 Celzijevih stepeni i peći 40 min ili dok nije dobilo finu rumenu boju. Za dresing pomiješati jogurt, sok od limete i taco začin te njime preliti gotovu piletinu i servirati uz kukuruz.
Azra.ba