Medžlis Islamske zajednice u Novom Gradu oštetili za 150.000 KM - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Medžlis Islamske zajednice u Novom Gradu oštetili za 150.000 KM

Protiv J. K. iz Bihaća i R. K. iz Novog Grada prijedorska policija podnijela je izvještaj zbog sumnje da su oštetili Medžlis Islamske zajednice Novi Grad za oko 150.000 maraka, rečeno je u PU Prijedor.

Osumnjčeni J. K. se tereti da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje i protiv R.K., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica i krivično djelo pronevjera.

– J.K. se tereti da je kao lice imenovano za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu, u periodu od aprila 2015. godine do februara 2019. godine, sa žiro računa za unutrašnji platni promet koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivisno podigao 114.890 KM, koji je kao novčana doplata za razmjenu zemljišnih parcela trebao biti uplaćen na poseban račun Medžlisa Islamske zajednice Novi Grad i potrošen za kupovinu nekretnine – istakli su u PU Prijedor.

Navedeni novčani iznos osumnjičeni je evidentirao kao prihod u blagajni Medžlisa, a potom kao lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstvima, podigao novac iz blagajne u iznosu od 113.369,40 KM, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica.

Osumnjičeni J.K. se takođe tereti da je bez certifikata vodio knjigovođstvo Medžlisa, a sačinjenu knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravao kod ovlaštenog knjigovođe.

– R.K. se tereti da je u periodu od marta 2015. do februara 2019. godine, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatio novac u ukupnom iznosu od 37.374,00 KM, koji je nenamjenski potrošen. Na ovaj način osumnjičeni su oštetili Medžlis Islamske zajednice u Novom Gradu za ukupan iznos od 150.743 maraka – pojasnili su Policijskoj upravi Prijedor.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Jak zemljotres na Kurilskim ostrvima

M.

Priština opet nudi Amerikancima: Uspostavite stalnu vojnu bazu na Kosovu

M.

“Nije u planu pooštravanje epidemioloških mjera”

M.

Ostavite komentar