Medvedev upozorava Ukrajinu: U slučaju napada na Krim sudnji dan će doći vrlo brzo i žestoko - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Medvedev upozorava Ukrajinu: U slučaju napada na Krim sudnji dan će doći vrlo brzo i žestoko

Odbijanje Ukrajine i zapadnih sila da priznaju kontrolu Moskve nad Krimom predstavlja “sistemsku prijetnju” za Rusiju, a svaki vanjski napad na regiju izazvaće odgovor “sudnjeg dana”, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Rusija je anektirala crnomorsko poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. a Moskva je tada poduprla i proruske naoružane separatiste u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini. U slučaju napada na Krim “sudnji dan će doći vrlo brzo i žestoko. Biće se vrlo teško skloniti” rekao je Medvedev, prenijela je ruska novinska agencija TASS.

Medvedev nije preciznije pojasnio svoju tvrdnju ali je i ranije upozoravao Sjedinjene Države na opasnosti pokušaja da se kazni nuklearna sila poput Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu, rekavši da bi to moglo ugroziti cijelo čovječanstvo.

Njegovi su komentari objavljeni dan nakon što je ukrajinski zvaničnik sugerirao da bi Krim, koji većina svijeta još uvijek priznaje kao dio Ukrajine, mogao biti meta za rakete američke proizvodnje HIMARS, koje je Kijev nedavno dobio za borbu protiv ruskih snaga.

Ranije je novinska agencija Interfax citirala Medvedeva koji je rekao veteranima Drugog svjetskog rata da “ako bilo koja država, Ukrajina ili zemlje NATO-a, vjeruje da Krim nije ruski, onda je to za nas sistemska prijetnja”.

“Ovo je direktna i eksplicitna prijetnja, posebno s obzirom na ono što se dogodilo Krimu. Krim se vratio u Rusiju”, rekao je Medvedev, koji je sada zamjenik predsjedatelja ruskog Savjeta bezbjednosti.

Vadim Skibitski, zvaničnik ukrajinske vojne obavještajne službe, upitan je u subotu u televizijskom intervjuu može li se HIMARS koristiti protiv ciljeva na Krimu.

Skibitski je podsjetio da je Rusija izvela udare na ukrajinsku teritoriju s Krima i Crnog mora te da su to stoga legitimne mete.

Krim je od posebne strateške važnosti za Rusiju jer je na njemu glavna baza njene crnomorske flote u Sevastopolju.

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar