15. Januara 2020.

Medvedev podneo ostavku na mesto premijera Rusije

Big Portal

Medvedev je ostavku podneo nakon Putinovog govora u kojem je ruski predsednik predložio izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, potez koji bi mogao da naglasi njegovu nameru da pređe na novo mesto, a da ostane na čelu vlasti nakon isteka njegovog aktuelnog mandata,

Medvedev je objasnio da se vlada raspušta u skladu sa članom 117 ruskog ustava u kojem stoji da ruska vlada može da podnese ostavku predsedniku, koji potom može da je prihvati ili odbije.

“U ovom kontekstu potpuno je jasno da mi, kao vlada, moramo omogućiti predsedniku da donosi sve odluke kako bi ostvario predloženi plan”, rekao je Medvedev.

Putin se Medvedevu zahvalio na dosadašnjem radu.

“Želim da vam se zahvalim na svemu što je urađeno u ovom stadijumu našeg zajedničkog rada, želim da izrazim zadovoljstvo postignutim rezultatima”, rekao je Putin na sastanku sa kabinetom ministara.

Istovremeno, Putin je objavio nameru da u Savetu za bezbednost postavi novu funkciju, zamenika predsednika, i da želi da Medvedeva imenuje na to mesto.

“Smatram da je to moguće i to ću učiniti u narednim danima. Uvešću funkciju zamenika šefa Saveta bezbednosti. Kao što je poznato, predsednik Rusije je šef Saveta bezbednosti. Dmitrij je uvek delio ove probleme. Sa stanovišta unapređenja naše odbrambene sposobnosti i bezbednosti, verujem da je to moguće i zamolio sam ga da ubuduće rešava takva pitanja”, rekao je Putin.

Putin je zatražio od kabineta Medvedeva da nastavi rad dok se ne formira nova vlada.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je odlazećoj vladi Dmitrija Medvedeva da obavlja svoje dužnosti do formiranja novog kabineta.

“Molim vas da obavljate svoje dužnosti do formiranja novog kabineta”, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade i naveo da uskoro planira da se sastane sa svakim članom ponaosob.

“Sastaću se sa svakim od vas”, rekao je Putin.

Prema članu 111 ruskog Ustava, nominacija novog premijera podnosi se najkasnije dve nedelje nakon raspuštanja kabineta.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare