23. Decembra 2022.

Medvedev: Ograničenje cijene gasa glupa odluka, diktirana životinjskom mržnjom prema Rusiji

Big Portal
  • Odluka o gornjoj granici cijene gasa je glupava iz dva razloga. Kao prvo, kao i u slučaju sa naftom, ona nije diktirana ekonomskom logikom, već životinjskom mržnjom prema Rusiji, polazeći od manijakalne teze da su za sve krivi Rusi – napisao je na svom Telegram kanalu.

Medvedev je podvukao da je ovo izrazito voluntaristička netržišna mjera.

  • Kao drugo, EU je donijela ovu odluku iz nemoći da utiče na situaciju. Po principu “hajde da uradimo bar nešto”. Upravo zato je limit utvrđen na nivou koji bi još prije par godina izazvao čuđenje apsolutno svih učesnika na gasnom tržištu – smatra on.

Prema njegovim riječima, odluka o graničnoj cijeni pretpostavlja da ova odluka neće doživjeti ozbiljnu primjenu, jer je usvojena uz ogroman broj klauzula, koje omogućavaju njeno blokiranje.

Zemlje Evropske unije postigle su politički dogovor o limitu cijena gasa u okvirima mehanizma korekcije tržišta. Austrija i Holandija su bile suzdržane, dok je Mađarska glasala protiv ograničenja cijena gasa u Evropskoj uniji.

Odredba Evropske unije o stvaranju privremenog mehanizma korekcije tržišta gasa s ograničenjem cijene biće konačno odobrena na osnovu pisane procedure, navedeno je u saopštenju Savjeta Evropske unije.

Cijena gasa će biti ograničena na 180 evra po megavatčasu, odnosno 1.85 evra za hiljadu kubnih metara, što je više od sadašnjeg nivoa cijena. Dogovor je bio, prema navodima Predsjedništva Češke pri EU, postignut gotovo jednoglasno.

Ograničenje cijena gasa u Evropskoj uniji uvodi se od 15. februara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare