27. Augusta 2022.

Medvedev: NATO i SAD učesnici sukoba u Ukrajini

Big Portal
  • SAD i NATO su sada praktično upleteni u ovaj sukob. Oni vode posrednički rat protiv Rusije pazeći da sukob u Ukrajini nikada ne prestane, snabdijevajući Kijev ofanzivnim oružjem, od malokalibarskog oružja do višestrukih raketnih sistema, kao što je HIMARS – rekao je Medvedev.

Moskva je više puta upozoravala zemlje NATO-a da se ne miješaju u tok specijalne vojne operacije u Ukrajini, uključujući slanje oružja u Kijev. Dok su se trupe Alijanse uzdržale od slanja svojih vojnika, odlučile su da pošalju desetine milijardi dolara vojne pomoći.

Medvedev je, takođe, odbacio strahove od izbijanja Trećeg svjetskog rata, ali je napomenuo da su neki od prvih znakova potencijalnog globalnog sukoba već mogli da se vide. On je dodao da ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini služi upravo tome da spriječi takav sukob.

On je istakao da Rusija neće pribjegavati neopravdanoj upotrebi nuklearnog oružja u sukobu i podsjetio da je Moskva jasno uspostavila transparentna pravila za korišćenje svog strateškog naoružanja. On je napomenuo da će odgovor Moskve na bilo kakve prijetnje biti u skladu sa veličinom te prijetnje.

  • Ali naš odgovor će biti u skladu sa veličinom prijetnji koje se iznose našoj zemlji. Sada Ruska Federacija sprovodi ovu operaciju upravo kao odbrambenu operaciju – rekao je on.

Medvedev je podsjetio na četiri situacije u kojima je moguća upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije – upotrebu takvog oružja od strane drugih zemalja, lansiranje nuklearne rakete usmjerene na Rusiju, udar na infrastrukturu koja kontroliše rusko strateško naoružanje i u slučaju neposredne prijetnje opstanku države, prenio je Sputnjik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare