Međunarodni sajam „Dani šljive“ u Gradačcu: Firma Jukan-eko hrana dobila tri zlatne i srebrnu medalju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Međunarodni sajam „Dani šljive“ u Gradačcu: Firma Jukan-eko hrana dobila tri zlatne i srebrnu medalju

Završnog dana 48. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive“ u Gradačcu su dodijeljne medalje za kvalitet izloženih proizvoda.
Senzornu analiza uradili su stručnjaci sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Predsjenica Komisije za ocijenu kvaliteta proizvoda prof.dr. Nermina Spaho je dostavila rezultate urađene stručne procjene organoleptičkih svojstava dostavljenih uzoraka.
Priznanja ovogodišnjeg međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive“ je uručio Nedžad Nuhanović, suorganizator i direktor firme Boms-expo.

Jukan eko-hrana iz Gračanice je dobitnik zlatne medalje za proizvode Damaskna ruža-hidrolat, Muskatna kadulja-hidrolat i Sprej za grlo. Srebrena medalja je dodijeljena za proizvod Ulje ruže i kantariona – Uni sprej za lice i tijelo.

Tvrdim da je ovo najbolja ruža na svijetu po mirisu, po onome što ona pruža, kaže Jukan.

Među 105 izlagača iz pet zemalja na danas otvorenom 48. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene idustrije “Dani šljive” u Gradačcu, našao se i štand Ibrahima Jukana, poznatog bh. pjevača i vlasnika porodične firme “Eko-Jukan hrana”.

Prema onome što smo vidjeli na licu mjesta, brojni zvaničnici FBiH, Tuzlanskog kantona i susjednih općina i gradova te privrednih komora iz Hrvatske i Slovenije, pa i štanda Ambasade Indonezije u BiH, najviše su se zadržali upravo na Jukanovom štandu. Imali su i razloga za to.

Naime, on je goste kratko upoznao o 15. godišnjem razvoju svoje kompanije, brojnim priznanjima koje je za svoje organske proizvode osvajao brojne nagrade i priznanja na sajmovima u BiH i inozemstvu, kao što je nagrada za kvalitet na novosadskom sajmu.

– Trenutno smo u firmi fokusirani na čudotvornu Damascenu ružu, čije je porijeklo iz Damaska. U BiH su je donijeli Turci. Tvrdim da je ovo najbolja ruža na svijetu po mirisu, po onome što ona pruža. Od nje se dobiva oko 250 proizvoda, dosta u farmaceutskoj industriji. Najbolje je ružino ulje. Ja u svojoj “đul-bašči” trenutno imam 25 hiljada sadnica ove ruže, a trenutno je proširujem za još 10 hiljada. Od nje proizvodimo sirup, sok, liker, a zahvajujući kćerki Ajli koja je kod prof. dr. Midhata Jažića na Tuzanskom univerzitetu diplomirala na ruži Damascena, usvojili smo i destilaciju ruže i proizvodnju hidrolata za kozmetičku industriju. Zahvalni smo prof. Jažiću na stručnoj pomoći – kaže Jukan.

Svi koji su probali sok od Damascene ruže, bili su iznenađeni ukusom i mirisom, pa su tražili i „repete“.


Mljekara Meggle d.o.o Posušje dobila je zlatne medalje za proizvode Iced Coffee-Espresso Macchiato i Iced Coffee-Caffe Late te srebrenu medalju za Iced Coffee-Cappuccino.


Organizator sajama „Dani šljive“ dodijelio je zlatne medalje firmama Bio Organic „Podrinje“ iz Milića za za Organski sok od jabuke, maline i kupine te Porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu „Marinković i sinovi“ vlasnika Stojana Marinkovića za proizvode Šljivovica 44% vol., proizvodnja 2001. godina.

Danas objavljeno

Hrvatska: Јoš 4.571 zaražena osoba

M.

“Tajvan nema nikakvog prava u UN”

M.

Orban i Le Pen vs. EU

M.

Ostavite komentar