Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2019” počinje u četvrtak - BIGportal.ba
Banja Luka

Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2019” počinje u četvrtak

Novo, 12. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci, koji će početi u četvrtak, po prvi put će se održati bez ceremonije svečanog otvaranja.

Organizatori Festivala odlučili su se na ovakvu odluku kako bi upozorili da se tradicionalne filmske manifestacije u Republici Srpskoj ne mogu održavati sa krajnje minimalnim finansijskim sredstvima, na prvom mjestu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je ovogodišnji Festival pomoglo samo sa 13 000 KM, saopštili su organizatori.

Na konkurs Festivala pristiglo je 540 animiranih filmova iz 51 države svijeta. Selekciona komisija je u takmičarske programe uvrstila 51, 17 u dječiji takmičarski program i 45 u programe panorama.

Žiri ovogodišnjeg Festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine.

Prateći program Festivala prilagođen je uslovima održavanja Festivala i čini ga nekoliko sadržaja:

– Savremeni portugalski animirani film, koji priređuje António Costa Valente, biće predstavljen sa devet animiranih filmova novije produkcije. Portugalska animacija posljednjih godina bilježi uspjehe u svijetu, posebno u segmentu kratkih animiranih filmova u različitim tehnikama animacije. Zagrebačka škola animiranog filma ove godine biće predstavljena sa dva programa – navodi se u obraćanju javnosti.

Prva animirana serija na prostoru Jugoslavije “Inspektor Maska”, biće po prvi put prikazana kompletna, restaurisana u dva bloka. Trinaest epizoda serije koje su snimljene u periodu 1962 – 1963. godine, postiglo je veliki uspjeh i u produkcionom smislu osposobilo “Zagreb film” za složenije projekte tog tipa, na prvom mjestu, realizaciju “Profesora Baltazara”, čija proizvodnja započinje krajem šezdesetih godina.

– Radnja u seriji uglavnom se vrti oko ozloglašene bande Prehlađenog Džoa koja, u zavisnosti od epizode, izvodi pljačke ili otmice značajnih osoba, ali ih u tome spriječava “Inspektor Maska” koji se stalno prerušava u razne kostime kako bi mogao pratiti i pohvatati bandu – dodaje se u saopštenju.

Drugi program je izbor dječijih animiranih filmova “Čarobni svijet animacije”, u okviru kojeg će biti prikazani animirani filmovi majstora “Zagrebačake škole animiranog filma” Dušana Vukotića, Zlatka Grgića, Darka Kreča, Borisa Kolara, Norberata Nojgebauera, Lea Fabijana, Davora Međurečana i Radivoja Gvozdanovića.

U okviru programa “Emile Awards 2018” (nagrada za najbolje evropske animirane filmove) biće prikazano devet animiranih filmova, nagrađenih u različitim kategorijama.

Ovogodišnja selekcija animiranih filmova je reprezentativni presjek evropske animacije, čime značajno dopunjuje takmičarske programe.

Festival ove godine priređuje retrospektivu filmova nedavno preminulom bosanko-hercegovačkom animatoru Jurinku Rajiču, direktoru Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF), koji je godinama bio partnerski festival banjalučkom Festivalu animiranog filma.

Zahvaljući Jurinku Rajiču, prvi banjalučki animatori su još 2006. godine učestovali na radionicama animiranog filma u Neumu, a zadnjih godina i u Mostaru.

– Svoje veliko iskustvo u animaciji koje je sticao u studijmima “Kroacia filma” radeći na prvim jugoslovenskim dugometražnim animiranim filmovima “Čudesna šuma” i “Čarobnjakov šešir” uspješno je prenosio na generacije najmlađih polaznika, od kojih su se mnogi kasnije gradili i kao samostalni autori animiranog filma – dodali su organizatori.

U okviru cjelovite retrospketive biće prikazano deset kratkih animiranih filmova nastalih u periodu od 2000. do 2014. godine.

Strip izdanje “Ohrabrenja” kultnog srpskog strip autora i člana ovogodišnjeg žirija festivala, Saše Rakezića Zografa, u izdanju “Devete dimenzije” iz Banjluke biće promovisano na Festivalu.

Pored Banjaluke, svi takmičarski programi biće paralelno prikazani i u Trebinju, u okviru saradnje sa Kulturnim centrom u Trebinju, u periodu od 24. do 28. oktobra svakodnevno.

Ovogodišnji Festival podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovni, koja tradicionalno posljednjih nekoliko godina finansira štampanje kompletnog promotivnog materijala. Medijski pokrovitelj Festivala je Elta televizija iz Banjaluke.

Srpska Cafe

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 22.10.2021. godine

Vanja A

Grad uputio inicijativu resornom ministarstvu: Zatražili kontrolu građevinske dozvole garaže UKC Srpske

M.

Putem “Građanske patrole” građani najviše prijavljivali kvarove na javnoj rasvjeti

M.

Ostavite komentar