Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – svi smo odgovorni! - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – svi smo odgovorni!

25. novembra 1960. godine sestre, Patria Minerva i Maria Teresa Mirabal u Dominikanskoj Republici, brutalno su ubijene po naređenju tadašnjeg diktatora Rafaela Trujilla, zbog njihovih demokratskih aktivnosti, a od 1999. godine se odlukom Ujedinjenih nacija, ovaj datum obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u cijelom svijetu.

Obilježavanjem ovog dana, želi se skrenuti pažnja javnosti na veliki problem društva i naglasiti da je uprkos postignutom napretku, rodno zasnovano nasilje još uvijek prisutno u svim slojevima društva.

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedno je od najčešćih, narasprostranjenijih i najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Tačni podaci o broju žrtava se nikada ne znaju, jer nasilje često ostaje neprijavljeno zbog straha od nasilnika, osude okoline, kao i sramote koju žrtva nepravedno osjeća.

Zbog toga, društvo kao cjelina mora djelovati i promijeniti iskrivljenu sliku, koja je nastala tokom godina, da je nasilje koje žene i djevojčice pretrpe od strane intimnog partnera, stranca, šefa, članova porodice ili bilo kojeg drugog lica, njihova sramota i krivica.

Pexels

U nasilje nad ženama spada svaki oblik fizičkog, seksualnog, ekonomskog i psihičkog nasilja, koje je ponekad žrtvama teško prepoznati. Zbog toga je neophodno o ovoj temi otvoreno i često govoriti, kao i upućivati žrtve da bez straha, potraže stručnu pomoć.

Kod slučaja porodičnog nasilja nad ženama, djeca su često direktne, ali i indirektne žrtve. Djeca doživljavaju traume, koje mogu nositi sa sobom godinama.

Konačan cilj društva treba biti ostvarivanje nulte tolerancije na nasilje, a svi kao pojedinci smo odgovorni da reagujemo na nasilje.

Tradicionalno, 25. novembra počinje međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja na ženama“, koja traje do 10. decembra, kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Žene i djevojčice zaslužuju dostojanstven i slobodan život bez nasilja!

Ultra.ba

Danas objavljeno

Džastin Timberlejk i Džesika Bil otkrili da su dobili drugo dijete

D

Kevin Kostner slavi 66. rođendan, bio je ribolovac, išao na test očinstva, a ovo nikad nije uradio

D

Šta vas odaje da ste “majstor” u krevetu

D

Ostavite komentar