Međunarodna zajednica pozvala Gradsko vijeće Mostara da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Međunarodna zajednica pozvala Gradsko vijeće Mostara da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika

Misija OEBS-a, Delegacija EU, specijalni predstavnik EU u BiH, ambasade Velike Britanije i SAD, te OHR pozvali su Gradsko vijeće Mostara da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika.

Uzajedničkom saopštenju uoči sutrašnjeg nastavka konstitutivne sjednice Gradskog vijeća Mostara se traži da se proces vrati na poziciju koja je u skladu sa gradskim Statutom, odnosno da glasanje bude tajno.

U saopštenju se podsjeća se da je novoizabrano Gradsko vijeće Mostara 5. februara usvojilo odluku o izboru gradonačelnika javnim glasanjem.

– Ova odluka je u suprotnosti sa članom 36 Statuta grada Mostara, u kojem se navodi da se izbori u Gradskom vijeću moraju obaviti tajnim glasanjem – navodi se u saopštenju.

Misija OEBS-a, Delegacija EU, specijalni predstavnik EU u BiH, ambasade Velike Britanije i SAD, te OHR pozivaju sve gradske odbornike da pokažu odgovornost i hitno izaberu gradonačelnika na narednoj sjednici, uz puno poštovanje principa vladavine zakona i Statuta grada Mostara.

Visoki predstavnik Valentin Incko već je poništio je prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara jer nije obavljen tajno kako to piše u Statutu grada.

Rukovodstvo Gradskog vijeća Mostara je, nakon prekinute konstitutivne sjednice 5. februara, izrazilo nadu da će u nastavku zasjedanja, planiranom za sutra, biti izabran gradonačelnik.

Sjednica je prekinuta nakon prvog kruga glasanja o gradonačelniku, kada su zasjedanje napustili vijećnici Koalicije za Mostar jer nije usvojen njihov prijedlog da sjednica bude prekinuta zbog dodatnih konsultacija nakon prvog kruga glasanja.

U drugi krug prošao je Mario Kordić, kandidat HDZ-a sa 14 glasova i kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin sa 11 glasova.

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar