Međunarodna agencija: Iran prekoračio obogaćivanje uranijuma - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Međunarodna agencija: Iran prekoračio obogaćivanje uranijuma

Iran je prekoračio ograničenje za obogaćivanje uranijuma od 3,67 odsto, potvrdila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Iran je prekoračio ograničenje za obogaćivanje uranijuma od 3,67 odsto, potvrdila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

“Generalni direktor (IAEA) Jukija Amano informisao je bord guvernera IAEA da su inspektori Agencije 8. jula utvrdili da Iran obogaćuje uranijum iznad granice od 3,67 odsto”, naveo je portparol IAEA, prenela je agencija Rojters.

AP je ranije danas naveo da Teheran sada obogaćuje uranijum do 4,5 procenata.

Ograničenje od 3,67 odsto obogaćenja uranijuma je limit uspostavljen nuklearnim sporazumom sa svetskim silama 2015. godine, a iz kojeg je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD u maju prošle godine i potom uveo sankcije Teheranu.

Iran traži da EU nađe načine da se sankcije SAD ublaže i ostvare obećanu ekonomsku pomoć, inače, Teheran poručuje da poslednja šansa Evropi za spasavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ističe za 60 dana.

Prema rečima iranskog ministra spoljnih poslova Abasa Musavija, Teheran neće nuditi više “krajnje rokove” kako bi spasio sporazum.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Nova dešavanja na poljsko-beloruskoj granici: Počelo je

M.

Sukob u Kijevu – nezvanično, ima poginulih

M.

Bajden: SAD neće unilateralno poslati trupe u Ukrajinu

M.

Ostavite komentar