Među zaraženima u Italiji nema državljana BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Među zaraženima u Italiji nema državljana BiH

Generalni konzulat BiH u Milanu za sada nema informacija da među zaraženima virusom korona u Italiji ima državljana BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo inostranih poslova aktivno prati situaciju i komunicira sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u vezi sa širenjem virusa korona u svijetu.

Ministarstvo inostranih poslova apelovalo je na građane BiH da otkažu putovanja u Italiju, a onima koji se iz te zemlje vraćaju u BiH preporučilo da se jave najbližim centrima javnog zdravstva.

Iz Ministarstva navode da građani BiH koji se trenutno nalaze u Italiji treba da prate preporuke Civilne zaštite i zdravstvenih ustanova te zemlje, te da prilikom eventualnog povratka u BiH prijave Graničnoj policiji BiH, na graničnim prelazima, tačno mjesto i dužinu prethodnog boravka, kako bi se mogle preduzeti mjere preventivne zdravstvene zaštite.

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini obavještava da je italijanska Vlada formirala jedinstvenu središnju strukturu za prevenciju, kontrolu i odgovor na infekciju novim koronavirusom i da se operacijom upravlja u koordinaciji sa svim lokalnim italijanskim vlastima.

“Italija je među prvima ustanovila rigorozne kontrolne mjere i broj zaraženih se kontroliše i ažurira na dnevnoj bazi. Do danas je broj zaraženih pacijenata 214 i svi su u izolaciji i pod kontrolom zdravstvenih struktura”, navedeno je u saopštenju italijanske ambasade u BiH.

Simptomi mogu biti blagi, kao što je prehlada, grlobolja, kašalj i povišena temperatura, ali i ozbiljni kao što su upala pluća i teški respiratorni problemi. Osobe podložne težim oblicima ove bolesti su starije osobe i osobe koje već imaju zdravstvene probleme, kao što su dijabetičari i osobe sa srčanim oboljenjima.

Italijanske vlasti su, kako je saopšteno, stavile u funkciju telefonski broj za hitne slučajeve na koji svi mogu besplatno nazvati iz Italije radi savjeta i uputstava: 1500.

Svi građani Bosne i Hercegovine u Italiji koji trebaju medicinsku pomoć ili kontrolu mogu nazvati ovaj broj i provjeriti svoje zdravstveno stanje pri nadležnim centrima u sklopu javnih medicinskih ustanova.

Izvor:mondo.ba
Foto: Tanjug/Claudio Furlan//Lapresse via AP

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar