“MEĐU ZARAŽENIM NEMA STARIJIH OD 65.” U Srpskoj bez novih slučajeva korona virusa - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“MEĐU ZARAŽENIM NEMA STARIJIH OD 65.” U Srpskoj bez novih slučajeva korona virusa

Nema novih slučajeva virusa korona, rekao je danas ministar zdravlja Alen Šeranić nako zasjedanja Republičkog štaba za vanredne situacije.

– U odnosu na klastere koji su se formirali, gospodin iz Modriče je iz klastera iz Banjaluke. Imamo dva klastera u Banjaluci, jedan u Čellincu i jedan u Srpcu. Prvi klaster se gasi, potvrđeni su negativni testovi kod oba lica, što znači da su oni izliječeni – kaže Šeranić i dodaje da se trenutno se najviše ulaže u zaustavljanje klastera u Banjaluci, te da se iz ovog klastera prati dosta kontakata .

On je istakao da je na UKC RS smješteno 13 osoba, među kojima se tri osobe liječe, a deset je u izolaciji.

– Iz bolničke izolacije dosad je izašlo 55 osoba, koji su u UKC bili na ispitivanju, a njihovi nalazi su bili negativni ili nije bilo simptoma. Dobra vijest je da među zaraženim nismo imali osoba starijih od 65 godina. Uglavnom se radi o mlađim i osobama srednje životne dobi – naglašava Šeranić i dodaje da je to važno u pogledu zaštite starijih, koji su najugroženiji.

Šeranić je rakao da je iz preventivnih mjera testiran zbog kontakta sa Zlatanom Klokićem, ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

– Testiranje je uvijek stvar procjene kontakta. Ako držite distancu sa ljudima i činite sve preventivne mjere, rizik zaraze je nizak. Imamo dovoljno testova. Dosad je odrađeno oko 300 testova – kaže Šeranić i dodaje da građani moraju striktno da poštuju rješenja o samoizolaciji.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Rigorozno će biti kažnjavani oni koji se ne budu pridržavali mjera izolacije. Mi smo danas i na štabu razmatrali donošenje jednog akta koji će omogućiti jasno pozicioniranje samog lica koje izdaje kaznu, bilo prekršajni ili krivični nalog s obzirom da je članom 195 Krivičnog zakona jasno propisana kazna za širenje zarazne bolesti, a to znači da se može ići do dvije godine u zatvor – rekao je ministar Šeranić i dodao da će se rigorozno kažnjavati svi oni koji ne budu poštovali mjere.

– To su stvari koje nećemo prepustiti slučaju. Drugačije nećemo moći da neodgovorne ljude pozovemo na odgovornost. Komunalna policija je dobila naređenje da se stavi na raspolaganje gradovima i opštinama u pogledu kontrole ljudi koji su u izolaciji. Zahvalio bih se svima koji se odgovorno i adekvatno ponašaju u ovoj situaciju. Na sreću odgovornih je više od ovih drugih, a sistem će se potruditi da se i oni odgovornije ponašaju – poručio je Šeranić.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

U Srpskoj 13 smrtnih slučајеvа, još 587 osoba zaraženo koronom

M.

Benzin u Hrvatskoj nikad skuplji

M.

Filmske novčanice u opticaju, građani upozoreni

M.

Ostavite komentar