Među prijateljima srca, jedan od najboljih je optimizam - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Među prijateljima srca, jedan od najboljih je optimizam

Ljudi sa pozitivnim pogledom na svijet imaju manji rizik od dobijanja srčanog ili moždanog udara. To tvrde najnovije studije.

Optimizam je, kažu lekari, jedan od najboljih prijatelja srca. Jača organizam, ali i utiče na naše mentalno zdravlje.

„Optimizam je vrlo bitan za funkciju celokupnog organizma, a posebno za funckiju srca, jer se smatra da u našem srcu se nalazi duša, pa koliko god duše hranimo lepim idejama i lepim mislima, toliko će naše srce da bude bolje i zdravije“, rekla je doc. dr Marija Zdravković, kardiolog, i v.d. direktora KBC „Bežanijska kosa“.

„Kada je optimizam u pitanju, aktivira se leva hemisfera koja je zadužena za balansiranje našeg organizma našeg psihološkog stanja, kreativnost, pozitivan stav prema životu“, kaže Irena Korićanac, psiholog iz Dečje klinike u Tiršovoj.

Iako optimizam jača organizam, ne smemo zanemariti ni signale koje nam šalje druga hemisfera.

„Postoje rizik ako smo previše optimisti, da ne shvatamo život prelako i da možemo da se ugrozimo zdravlje, odluke. Zato nam je važna desna hemisfera, pesimizam, koji nas opominje“, objašnjava dr Korićanac.

„Biti optimista nikako ne znači, to bi bila velika greška razumeti, ne osećati neprijatne emsocije. Biti optimista znači da nađemo način, da nađemo neku lekciju, da izvučemo pozitivno“, dodaje dr Korićanac.

Optimisti se mogu pohvaliti pozitivnijim zdravstvenim navikama. Istraživanja pokazuju da se zdravije hrane, više vežbaju, manje puše.

„Optimizam je jako bitan za produžetak života, kvalitet života, ali je izuzetno bitan za naše srce, jer kada razmišljamo pozitivno, imamo pozitivnu unutrašnju energiju“, izjavila je dr Marija Zdravković.

„Ali, optimizam zaista donosi neki pozitian stav, gde, ako uđete na šalter, vaš stav je drugačiji i povećavate svoju šansu. Što se tiče zdravlja, naravno da organi reaguju dobro kada smo optimisti i zato je važno da vodimo računa o tome“, zaključuje dr Korićanac.

Danas objavljeno

Skriveni signali koji odaju da ti tijelo stari prije vremena

V.R.

Tibetanski recept star 2.000 godina, protiv triglicerida i holesterola – dozvoljen dva puta godišnje

V.R.

Dvanaest namirnica mijenjaju suplemente iz apoteke, spremaju se na poseban način

V.R.

Ostavite komentar