“MEĐU NAJJEFTINIJIM SMO” Direktor Autoputeva RS ovako PRAVDA cijene putarina - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“MEĐU NAJJEFTINIJIM SMO” Direktor Autoputeva RS ovako PRAVDA cijene putarina

Direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić izjavio je da je putarina u Srpskoj jedna od najjeftinijih u Evropi, te napomenuo da se prešlo na zatvoreni sistem naplate na 106 kilometara auto-puta, kakav koristi većina evropskih zemalja.

On je naveo da je modifikovan cjenovnik radi prelaska sa otvorenog na zatvoreni sistem, a da su u suštini cijene ostale iste.

Topić je podsjetio da je prosječna cijena na dionici auto-puta Banjaluka-Gradiška bila 2,5 KM, dok sada, kada je zatvoreni sistem iznosi 3,5 KM, a ako se ranije isključi sa auto-puta, cijena je manja.

On je za Večernje novosti” rekao da Republika Srpska ima zatvoren sistem naplate i da se ne može porediti sa vinjetama.
– Vinjete imaju države koje se nalaze na tranzitnim putevima – dodao je Topić.

Na pitanje kada građani Republike Srpske mogu očekivati povećanje mreže auto-puteva sa sadašnjih 106 kilometara, Topić kaće da se to realno može desiti u naredne četiri godine, kada bi trebalo da bude oko 150 kilometara auto-puta, računajući dionicu Banjaluka-Prijedor.

– Prioritetni pravci su nam Banjaluka-Beograd i Beograd-Sarajevo. Uveliko se radi sa strane Srbije. Republika Srpska ima spremne projekte od Doboja i autoputa 9.januar do Rače – rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, naplata putarine tokom devet mjeseci ove godine iznosila je 14 miliona KM, a za cijelu prošlu godinu bila je 10 miliona KM.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Dodik: Četvrti delegat u Domu naroda BiH bitan radi zaštite nacionalnih interesa Srpske

Vanja A

Šef srpskog podzemlja sletio u Beograd: Luka Bojović stigao u Srbiju nakon 10 godina

Vanja A

Dačić: Zbog mogućih terorističkih napada izbjegavati putovanje u Tursku, posebno u Ankaru

Vanja A

Ostavite komentar