Mediji: Stejt department ima jasan plan, Pompeo ga rekao Vučiću - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mediji: Stejt department ima jasan plan, Pompeo ga rekao Vučiću

Izvor lista “Blic” iz doiplomatskih krugova kaže da Amerika ima jasan plan o dinamici rešenja pitanja Kosova.

Naime, prema tvrdnjama tog izvora plan Stejt departmenta je da Priština ukine takse, da se pregovori Beograda i Prištine nastave sredinom septembra, da najkasnije do juna sledeće godine sporazum dođe u Skupštinu Srbije i prođe ratifikaciju, a da u raspravi i glasanju učestvuje i opozicija, čime se daje puni legitimitet.

Prema navodima lista, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom tražio da Priština ukine takse, da SAD zauzmu izbalansiran pristup rešavanju krize na KiM i zaštitu za narod i manastire.

Izvor “Blica” iz diplomatskih krugova navodi da je Pompeo rekao da Amerika nema nikakve veze sa taksama i da ne podržava tu meru. Pompeo je obećao da će SAD učiniti sve da Priština što pre povuče spornu odluku koja šteti našim Srbima na Kosovu, ali i ekonomiji Srbije, preneo je izvor.

Plan američke administracije je da se dve strane vrate dijalogu već polovinom septembra, a naš predsednik je poručio da je Beograd voljan, ali da se to neće desiti ukoliko takse ne budu ukinute. Vučić je, po rečima sagovornika lista, tražio zaštitu za srpski narod na KiM i za srpske svetinje.

Predsednik Vučić je tražio da SAD kao najveća sila zauzmu balansiran i objektivan pristup u rešavanju krize na KiM, prenosi list.

Prema oceni sagovornika lista, u narednih nekoliko nedelja i posle prvih poteza nakon sastanka Vučić-Pompeo, biće mnogo jasnije stvari kada je reč o odnosu Trampove admnistracije prema ovom regionu i uopšte prema rešavanju kosovskog čvora.

Ako neko može da utiče na vlast u Proštini, onda su to Amerikanci, mentori kosovske nezavisnosti. Trenutno im situaciju otežava politički vakum do koga je došlo kada je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera, piše list.

SAD pokušavaju da se do rešenja dođe najkasnije do jula sledeće godine, napominje list i dodaje da se zato žestoko protive bojkotu parlametarnih izbora u Srbiji na proleće naredne godine i sve američke diplomate koja dolaze u Srbiju na to ukazuju i predstavnicima opozicionih partija koje su najavile na izbore neće izaći.

U punom kapacitetu američka diplomatija radi na više frontova kako bi sporazum Beograda i Prištine bio potpisan do leta 2020. Kada sporazum bude finiširan i udje u Skupštinu Srbije, Amerikancima će biti važno da u parlamentu budu i predstavnici opozicije. Nije važno kako će glasati, već da sede u sali i glasaju, kazao je sagovornik “Blica”.

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar