Mediji: Srpski putnici u karantinu zbog omikron soja, došli iz rizičnih zemalja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mediji: Srpski putnici u karantinu zbog omikron soja, došli iz rizičnih zemalja

Nad putnicima koji dolaze iz 7 rizičnih zemalja zbog novog soja omikron, pod zdravstveni nadzor i meru kućnog karantina od 14 dana, stavljeno je njih 6.

Svi su sprski državljani, piše Telegraf.

Svim putnicima mera karantina je izrečena 6. decembra. Među njima je i jedna porodica. Ona je odmah testirana PCR metodom na aerodromu i svi članovi su bili negativni.

Svi putnici koji su stavljeni pod karantin, boravili su u Bocvani. Jedan deo njih je u Srbiju stigao preko Beča, a jedan preko Instanbula.

Prema navodima, svi putnici su negirali bilo kakve zdravstvene tegobe.

Rešenjem dežurnog graničnog sanitarnog inspektora stavljeni su pod zdravstevni nadzor i meru karantina u kućnim uslovima na 14 dana i obaveznom testiranju u skladu sa aktuelnim Uputstvom o načinu primene ograničenja ulaska u Srbiju licima koja su doputovala iz zemalja sa posebnim rizikom od zarazne bolesti kovid 19 – navode naši izvori i dodaju da sistem kontrole odlično funkcioniše:

“Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd su ostvarili kontakt i započeli sprovođenje zdravstvenog nadzora nad svim ovim licima. Sistem nadzora Ministarstva zdravlja nad putnicima je odličan, i funkcioniše jako dobro”, naveo je izvor.

Pojačana kontrola nad putnicima počela je prošle nedelje. Pod rizične zemlje svrstane su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju se PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom “Nikola Tesla”, i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

Danas objavljeno

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Ostavite komentar