11. Oktobra 2019.

Mediji: Sinod SPC sakrio od vladika poziv za proslavu u Nikeji

Big Portal

“Blic” piše da je vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao patrijarha Irineja i episkope da prisustvuju proslavi autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Nikeji, ali da Sinod SPC nije o tome ni obavestio vladike.

List tvrdi da je on poslao u dva navrata pozivna pisma SPC – patrijarhu da dođe sa svim episkopima, ali da Sinod SPC nije ni obavestio vladike.

Pozivajući se na nezvanične informacije, Blic piše da vaseljenskom patrijarhu nije ni odgovoreno kako dolikuje, odnosno da je “Sinod od vladika sakrio poziv za proslavu”.

List tvrdi da poseduje sva pisma koja je poslao patrijarh Vartolomej srpskom patrijarhu i Sinodu, a koja, kako navodi, nisu prosleđena nijednom vladiki.

Kako dalje tvrdi, većina episkopa saznala je nezvanično za pozivna pisma i većina bi išla na proslavu, ali je iz “Sinoda poslata poruka vladikama da nije poželjno da idu”.

List ističe da nije mogao da dobije preciznu informaciju da li je i srpski patrijarh Irinej obavešten blagovremeno i na pravi način o proslavi u čast SPC.

Tvrdi i da je proslavu autokefalnosti SPC pratil nekoliko apsurda i skandala.

Kako navodi, SPC je trebalo da svoju autokefalnost proslavi u prisustvu patrijarha drugih pravoslavnih crkava, ali je povukla pozive i na kraju nikoga nije pozvala.

List tvrdi i da poseduje pozivno pismo na kome je potpis patrijarha Irineja, ali i pismo iz marta, gde se na stranici sa potpisom patrijarha Irineja otkazuje prethodno pozivno pismo.

Pojedini patrijarsi već su bili najavili dolazak, među njima i vaseljenski, navodi Blic.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare