Mediji: Putin otkazao dolazak u Srbiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mediji: Putin otkazao dolazak u Srbiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkazao je najavljivani dolazak u Srbiju, javljaju pojedini srpski mediji.

Kako navode izvori Danasa, Kremlj nije otkrio zbog čega je Putin odustao od najavljivanog dolaska, “ali Rusima svakako nije po volji nedavno srbijansko približavanje američkim pozicijama”.

I portal Nova.rs, pozivajući se na svoje izvore, javlja isto.

“Putin neće doći u Srbiju, iako je to mjesecima najavljivano. Njegov dolazak je predviđen za 20. oktobar, kad se je proslava Dana oslobođenja Beograda. Tada je trebalo da prisustvuje ceremoniji osvećenja Hrama Svetog Save. Međutim, on gotovo sigurno neće biti tu tog dana”, navodi izvor Nova.rs iz Srpske pravoslavne crkve.

Za Nova.rs su iz ambasade Rusije u Beogradu rekli su da nemaju informaciju o tome da će njihov predsjednik u oktobru boraviti u srbijanskoj prijestolnici, iako se o tome već dugo govori u javnosti.

O dolasku Putina u Srbiju je ranije govorio za Nova.rs i patrijarh Irinej, navodeći da je određen termin za ponovno otvaranje Hrama Svetog Save, te da očekuje da će toj ceremoniji prisustvovati i šef ruske države.

“Mi smo taj termin odredili, ali je pitanje da li će biti moguće organizovati u drugoj polovini oktobra. To zavisi od mnogih faktora i činjenica. Mi imamo nade da će tom činu prisustvovati predsjednik Rusije Vladimir Putin i od te ideje nismo odustali. Ponavljam, to će se dogoditi ako uslovi dozvole”, rekao je Irinej za Nova.rs u avgustu.

Ranije je sličnu najavu dao i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je u junu boravio u Moskvi. “Putin je potvrdio da u oktobru dolazi u Srbiju. Bit će to veličanstven događaj, kada budemo otvarali Hram Svetog Save. To će biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srbijanskog i ruskog naroda u Drugom svjetskom ratu”, napisao je Vučić nakon susreta sa predsjednikom Rusije.

Danas objavljeno

Užas kod Nikšića: Pronađena tijela djevojke i muškarca

M.

Turska mijenja ime, Erdoan potvrdio

M.

U Srbiji skraćen karantin za kovid pozitivne osobe

M.

Ostavite komentar