Mediji: Pobijedio je Netanijahu, opet - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Mediji: Pobijedio je Netanijahu, opet

Aktuelni izraelski premijer Benjamin Netanijahu pobjednik je parlamentarnih izbora, javlja TV Kanal12. Time je on osigurao peti mandat na čelu vlade.

Kako prenosi Index.hr, nakon prebrojanih 96 posto glasova Netanijahuov Likud dobio je 37 mesta u Knesetu, a Plavo-beli, koje vodi bivši general Beni Gantc, dobili su 36.

Iako nijedna stranka nije dobila većinu u Knesetu koji ima 120 mesta, rezultati stavljaju Netanijahua u snažniju poziciju za stvaranje koalicione vlade s desnim strankama, ključnim za konačnu pobedu.

“Ovo je ogromna pobeda”, rekao je Netanijahu svojim pristalicama tokom kasnog govora u svom izbornom štabu, upozorivši da duga noć, a možda i dan predstoje u očekivanju konačnih rezultata.

Ako zaista i pobedi, 69-godišnji Netanijahu će ovog leta postati premijer s najdužim stažom u istoriji Izraela. On kaže da je već počeo razgovore s mogućim koalicionim saveznicima.

Međutim, pobedu je proglasio i Gantc, nakon što su bili objavljeni rezultati izlaznih anketa. “Mi smo pobednici. Želimo da se zahvalimo Benjaminu Netanijahuu za njegovu služnu naciji”, kazao je Gantc.

Ipak, nije sve gotovo, jer kako politički analitičar Olfer Zalzberg kaže i Likud i Plavo-beli moraju da vide kako dišu male stranke da bi znali imaju li dovoljnu podršku za koaliciju. On podseća da s ena izborima takmičilo 40-tak stranaka, a bliži fprmiranju koalicije je ipak Netanijahu.

Izvor:index.hr

Danas objavljeno

EU: Holokaust je najveća tragedija u istoriji čovečanstva

M.

Isplivalo u javnost: Teške optužbe na račun jednog od direktora SZO

M.

U Srpskoj preminulo 19 osoba, 589 novozaraženih

M.

Ostavite komentar