28. Septembra 2022.

Mediji: Objavljen novi EU dokument; “Obustavite sve sa Srbijom. Odmah”

Big Portal

Ovo se navodi u nacrtu izveštaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

“Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja pridržava sankcija EU protiv Rusije”, navodi se u nacrtu izveštaja.

Članovi EP će o ovom dokumentu raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta biće u obliku Rezolucije Evropskog parlamenta. Glasanje o rezoluciji očekuje se u novembru, prenosi RSE. Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za države članice ili druge evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga najveća grupacija u EP, već su saopštile da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako ne ispoštuje sankcije EU Rusiji i najavile da će to biti uključeno u predstojeći EP. izveštaj o proširenju.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nije uvela sankcije Rusiji

Od početka rata u Ukrajini, Evropska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu sa odlukama EU, jer zemlje kandidati za članstvo u EU treba da postepeno usklađuju svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije, uključujući sankcije.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana sve politike uskladile sa politikama EU.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali su prošle nedelje u Njujorku, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Plan konsultacija svojih ministarstava za period 2023-2024.

Evropska unija je reagovala ističući da je “ozbiljno zabrinuta” zbog potpisivanja ovog dokumenta i da Srbija time šalje signal “da namerava da jača saradnju sa Rusijom”. Srbija pregovara o članstvu u EU od 2014. godine.

Vladavina prava kao i odnosi sa Kosovom smatraju se ključnim elementima koji određuju napredak procesa pridruživanja. Međutim, od početka rata u Ukrajini 24. februara, odnosi sa Rusijom su takođe postali važni i biće ključni za odluku o otvaranju novih poglavlja.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare