Mediji: Makron u Srbiju donosi pet poruka - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mediji: Makron u Srbiju donosi pet poruka

Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da posetom Srbiji pokaže da je Pariz i dalje “značajan igrač na svetskoj političkoj i bezbednosnoj sceni”. Ovo pišu beogradske “Večernje novosti” uoči Makronovog dolaska u Beograd gde će biti početkom iduće nedelje, 15. i 16. jula. “Večernje novosti” u izdanju za četvrtak navode da…

Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da posetom Srbiji pokaže da je Pariz i dalje “značajan igrač na svetskoj političkoj i bezbednosnoj sceni”.

Ovo pišu beogradske “Večernje novosti” uoči Makronovog dolaska u Beograd gde će biti početkom iduće nedelje, 15. i 16. jula.

“Večernje novosti” u izdanju za četvrtak navode da “nije isključeno da se Francuska ubuduće intenzivnije uključi u rešavanje kosovskog problema”.

O tome piše i beogradski “Blic” u izdanju od četvrtka i navodi da Makron u Srbiju “donosi pet poruka”: može li Srbija u EU pre 2028. godine, ima li plan da “pritisne Prištinu” da povuče takse, kako da se unapredi ekonomsku saradnja, a kako saradnja u bezbednosti, i saradnja u kulturi.

“Blic” podseća da je Makron do sada više puta davao “pesimističke izjave” o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Zato se, piše taj list, postavlja pitanje da li će “predsednik Srbije da otkravi čelični stav svog francuskog kolege”.

Tokom Makronove posete biće potpisano 20 sporazuma o međudržavnoj saradnji, većinom ekonomskoj, navodi “Blic”.

Očekuje se da će se razgovarati i o bezbednosnom aspektu i biće preduzete mere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja.

U okviru saradnje u kulturi akcenat će biti na promovisanju Frankofonije, a očekuje se i potpisivanje zajedničke deklarcije o mladima.

List “Politika” navodi da će francuski predsednik doputovati u Beograd iz Pariza, a ne iz Rusije, kako se ranije tvrdilo, i da saznaje da Makron dolazi bez supruge Brižit.

“Politika” piše da će odnosi Beograda i Prištine “svakako biti na dnevnom redu” razgovora Makrona i predsednika Aleksandra Vučića.

“Politika” takođe ukazuje da je dolazak Makrona u Beograd “svakako jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih sastanaka” koje će Vučić imati ove godine, i podseća da je poslednji francuski predsednik koji je posetio Srbiju bio Žak Širak, 7. decembra 2001. godine.

Pošto Makron dolazi s grupom francuskih privrednika, ekonomija će biti “važan deo bilateralnih razgovora”, navodi “Politika”.

Po još nezvaničnom planu posete, “Politika” navodi da će francuski predsednik prvog dana na Aerodromu Nikola Tesla otkriti ploču kojom će biti obeležen proces modernizacije aerodroma kojim po koncesiji upravlja francuska kompanija “Vansi”. Zatim će mu biti priređen zvaničan doček u Palati Srbija, a sledi razgovor s Vučićem.

Zatim će sastanak dve delegacije, a Makron će posetiti Novo groblje, Spomenik braniocima Beograda, Kalemegdan i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gde se “očekuje susret s građanima”, piše “Poliltika”.

Drugi dan posete Makrona će biti za još razgledanja Beograda i za razgovor, uajedno s Vučićem, s mladima iz “regionalnog omladinskog centra”.

Tokom Makronove dvodnevne posete biće angažovano 4.000 do 5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, piše “Blic”.

Kako list navodi, Makron dolazi sa oko 100 francuskih “bezbednjaka”. Jedna grupa je već stigla i s pripadnicima srpske policije i službi bezbednosti priprema plan zaštite.

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

Ostavite komentar