"Mediji lažu o požarima u Amazoniji, Francuska se ponaša kolonijalno" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Mediji lažu o požarima u Amazoniji, Francuska se ponaša kolonijalno”

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odbacio je, kako je naveo, medijske laži o požarima u Amazoniji i rekao da ta kišna šuma nije uništena.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odbacio je, kako je naveo, medijske laži o požarima u Amazoniji i rekao da ta kišna šuma nije uništena.

“Amazonija nije uništena niti je guta vatra, kako mediji pogrešno prenose”, rekao je on u obraćanju svetskim liderima u Ujedinjenim nacijama.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro je u svom prvom govoru na zasedanju Generalne skupštine UN odbacio danas svaku ideju međunarodne intervencije u Amazoniji, optužujući neke zemlja za “kolonijalno ponašanje”, implicitno kritikujući Francusku.

Bolsonaro, iz redova ekstremne desnice i poznat kao skeptik prema klimatskim promenama, imao je ofanzivni ton u svom govoru, braneći suverenitet Brazila.

Francuski predsednik Emanuel Makron je na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja – G 7 u Bijaricu, pomenuo požare u Amazoniji i pozvao na međunarodnu akciju, koju Bolsonaro odbija.

“Treba reći da Amazonija pripada baštini čovečanstva, ali je greška naučnika da naša šuma predstavljaju pluća planete. Umesto da nam pomažu, neke zemlje na osnovu medijskih laži, ponašaju se nedgovorno i kolonijalno, ugrožavajući naš suverenitet”, rekao je predsednik Brazila.

Bolsonaro je rekao da Amazonija nije uništena niti je guta vatra, “kako mediji pogrešno prenose” i dodao da se mnogi požari prirodno javljaju u šumi za vreme suvog vremena, mada je i sam priznao da su neki podmetnuti.

Ne citirijaću direktno Francusku, Bolsonaro je ocenio apsurdnim predloge Makrona o zaštiti Amazonije, među kojima je davanje međunarodnog statuta tom području.

“Jedna od zemalja G 7 se usudila da primeni sankcije Brazilu bez konsultacije sa Brazilom. Zahvalan sam zemljama koje su odbile takav glup predlog, a posebno zahvaljujem (predsedniku SAD) Donaldu Trampu”, rekao je Bolsonaro.

Satelitski snimci brazilske svemirske agencije pokazali su nagli porast krčenja šuma i šumskih požara prošle godine. Agencija je u avgustu izdala upozorenje da su požari u Amazoniji porasli za 84 posto u prvih sedam meseci ove godine, u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

Izveštaji o požarima privukli su veliku pažnju i osude politike Bolsonarove administracije o životnoj sredini.

Pored Amazonije, Bolsonaro je žestoko kritikovao komunističke vlasti u Latinskoj Americi, posebno Kubu i Venecuelu predsednika Nikolasa Madura.

Za vreme njegovog govora u UN, ispred zgrade je bilo oko 20 demonstranasta sa ogromnim lutkama sa likom Bolsonara i transparentima “Lažov” i “On je pretnja planeti”.

Izvor: Beta/AP, Beta/AFP

Danas objavljeno

Stoltenberg se neplanirano obraća

M.

Orban: Brisel lagao građane EU u vezi sa sankcijama Rusiji

M.

Uzajamne optužbe za granatiranje kolone civila u Zaporožju

M.

Ostavite komentar