Mediji: Još jedan blam Plenkovića - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mediji: Još jedan blam Plenkovića

Nakon što su lideri 28 zemalja članica EU dogovorili paket za vodeće funkcije u Uniji, hrvatski mediji primećuju da među njima nema premijera Andreja Plenkovića To se tumači kao još jedna blamaža aktuelnog predsednika hrvatske vlade. Portal Narod podseća da je Plenković nizom poteza, od dovođenja korupcijom opterećenog HNS na…

Nakon što su lideri 28 zemalja članica EU dogovorili paket za vodeće funkcije u Uniji, hrvatski mediji primećuju da među njima nema premijera Andreja Plenkovića

To se tumači kao još jedna blamaža aktuelnog predsednika hrvatske vlade.

Portal Narod podseća da je Plenković nizom poteza, od dovođenja korupcijom opterećenog HNS na vlast, preko ratifikacije Istanbulske konvencije i prihvatanja Marakeškog sporazuma, do pokušaja kočenja izgradnje terminala na Krku, pokazao da svom karijerizmu podređuje interese stranke.

Dodaje se da su mediji upravo Plenkovića spominjali u kontekstu izjave francuskog predsednika Emanuela Macrona da su za neuspeh pregovora krivi pojedini lideri iz redova evropskih narodnjaka koji svoje lične ambicije stavljaju ispred opšteg interesa, preneo je Euroactiv.jutarnji.eu.

“Naš kredibilitet je duboko narušen. Taj je neuspeh ukorenjen u podelama i ponekad povezan s ličnim ambicijama koje nisu imale razloga da budu na stolu”, rekao je Makron, a mediji su preneli da je ta izjava bila usmerena upravo na Plenkovića.

To je u Hrvatskoj protumačeno da je Plenković na sastanku iza zatvorenih vrata “oponirao” i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Makronu, koji su se zalagali za socijaldemokratu Timermansa kao predsednika Evropske komisije.

Večernji list je, međutim, pozivajući se na izvore bliske Plenkoviću, to demantovao. Neimenovani izvori bliski Plenkoviću rekli su da je istina da se premijer “žestoko bori”, ali da nije istina da se bori za sebe i lične interese.

Tumačeći to kao još jedan u nizu Plenkovićevih neuspeha, portal Narod podseća na loš izborni rezultat Plenkovićevog HDZ-a od samo 22,72 posto na evropskim izborima, što je, kako kažu, podstaklo jačanje nezadovoljstva unutar te stranke trenutnim nezadovoljstvom.

Inače, dogovor o izboru lidera EU obeležila je i polemika Plenkovića sa predsedničkim kandidatom i nekada premijerom Zoranom Milanovićem, koji je na svom fejsbuk profilu takođe poručio aktuelnom premijeru da ne treba da zaboravi da u Briselu zastpa pre svega interese Hrvatske.

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar