Mediji: I Španci uskoro otvaraju kancelariju na KiM - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mediji: I Španci uskoro otvaraju kancelariju na KiM

Prištinski mediji pišu da c´e Španija, koja se smatra najrigidnijom zemljom EU prema nezavisnosti Kosova, uskoro u Prištini da otvori kancelariju za vezu.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracia navodi da je Španija vec´ donela ovu odluku.

“Bivši španski ministar spoljnih poslova Žozep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku“, navodi Demokracia izjavu “dobro obaveštenog diplomate”, prenosi Kosovo onlajn.

Španska kancelarija za vezu, po ovim saznanjima, po uzoru na rusku i kinesku, bic´e otvorena u Unmiku, ali i kosovske institucije će biti obaveštene o njenom postojanju.

Navodi se da Borelj realizuje otvaranje španske kancelarije u zamenu za konstruktivnost premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija u daljem dijalogu.

Poslednjih dana u medijima se govori o francuskom planu, koji predviđa vec´a prava za Srbe na severu, sprovođenje sporazuma potpisanih u Briselu i dodatna prava za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu, u zamenu za liberalizaciju viza i priznanje zemalja EU, koje to još nisu učinile.

Prištinski mediji pišu da u okviru tog sporazuma nec´e biti priznanja Kosova od strane Srbije i članstva Kosova u UN.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je dobio zvanično obaveštenje da Grčka namerava da unapredi svoje odnose sa Prištinom na nivo kancelarije.

(B92)

Danas objavljeno

Evropol obavijestio MUP Srbije: Kriminalna grupa namjerava atentat na Vučića!

M.

Vučićeva poruka: Nema povlaćenja! Pobijedićemo ih sve

M.

Kriminalcima smeta jaka Srbija na čelu sa Vučićem

M.

Ostavite komentar