Mediji: FBI trenutno u Srbiji; Uhapšeno 18 naših državljana - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Mediji: FBI trenutno u Srbiji; Uhapšeno 18 naših državljana

U akciji FBI “Trojanski štit” koja je sprovedena širom Evrope uhapšeno je 18 državljana Srbije.

Kako javljaju mediji, spske službe su od jula prošle godine bile intenzivno uključene u najveću akciju do sada i sve vreme su od tada pratile komunikaciju srpskih kriminalaca preko kriptovane aplikacije “ANOM”.

Pripadnici FBI poslednjih nekoliko dana nalaze se u Srbiji i sarađuju sa našim službama i prate komunikaciju mnogih istaknutih članova srpskog podzemlja, javlja Blic.

Podsećanja radi, ta služba tajno je pokrenuo firmu koja je kriminalnim krugovima nudila šifrovane uređaje pod nazivom “ANOM,” kako bi oni mogli – navodno – tajno da komuniciraju među sobom.

“Firma je servisirala više od 12 hiljada šifrovanih uređaja koje je koristilo bar 300 kriminalnih sindikata, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u preko 100 zemalja”, navodi se u saopštenju.

Tako je u periodu od 18 meseci obrađeno preko 25 miliona poruka – kriminalci su razgovarali preko uređaja povezanih sa sistemom ANOM. Tako detaljan uvid omogućava identifikaciju i targetiranje visoko pozicioniranih vođa kriminalnih bandi širom sveta.

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar