22. Jula 2021.

Mediji: Čeka nas “žestoka borba”, ali Srbija ima plan

Big Portal

Deo strategije suprotstavljanja ovoj akciji – a koja se poslednjih dana najavljuje iz Prištine, ali i iz Ankare – biće intenziviranje dobrih odnosa koje Srbija ima sa brojnim afričkim i azijskim zemljama, pišu Novosti.

Odlična prilika za to biće i obeležavanje šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih, 11. i 12. oktobra u Beogradu, na koje je šef diplomatije Nikola Selaković pozvao predstavnike zemalja članica, koje su do sada većinom stajale na stanovištu poštovanja međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države.

Na ruku bi moglo da nam ide i to što se u arapskom i afričkom svetu uglavnom ne gleda blagonaklono na nedavnu “izdaju” Prištine, koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu. Takođe, i najava da bi Srbija mogla da donira vakcine protiv kovida 19 afričkim zemljama sigurno će doprineti doprineti razvoju naših višedecenijskih prijateljskih odnosa.

Da Srbija neće ostati nema na eventualne pokušaje da se izdejstvuju nova priznavanja Kosova, u sredu je jasno poručio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Komentarišući najavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost tzv. Kosova, Vučić je podsetio da po Vašingtonskom sporazumu obe strane imaju obavezu da do 1. septembra ne rade ni na novim priznavanjima, ni na povlačenju priznavanja:

“Ako od 1. septembra, ili možda pre toga, krenu u akciju priznavanja mi ćemo se tome suprotstaviti. Turska je velesila, a Erdogan veliki lider, u poređenju sa njima mi smo mali i zanemarljivi, ali Srbija nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi. Pokušaću da razgovaram sa njim. Srbija štiti svoje. Ovo nije tursko, pripada Srbiji. Nama ostaje jedino da se borimo za svoju zemlju i svoj narod. On je mnogo moćan, a mi nismo, ali verujem da će malo ublažiti svoj stav. Videćete da nismo onoliko mali koliko ja ponekad govorim”, rekao je Vučić.

Predsednik Turske rekao je da će pitanje novih priznavanja pokrenuti ove godine u Ujedinjenim nacijama i na sastanku koji će imati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare