Medicinske sestre i tehničare u RS mogu zadržati samo duplo veće plate - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Medicinske sestre i tehničare u RS mogu zadržati samo duplo veće plate

Medicinske sestre i tehničari spremni su da ostanu u Srpskoj, ali uz plate duplo veće od onih koje sada primaju.

To poručuju iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, naglasivši da zdravstvenim radnicima treba garancija da će njihove plate u narednom periodu rasti u kontinuitetu, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti.

– Svjesni smo da do pomenutog povećanja ne može da dođe odmah, ali ljudima treba garancija da će njihove plate rasti. Međutim, sve ispod stoodstotnog povećanja je neprihvatljivo, jer je to iznos koji bi medicinarima dao nadu da će i ovdje moći pristojno da žive od svog rada. U tom slučaju, oni koji planiraju da odu u inostranstvo možda bi razmislili o tome da ostanu – kaže predsjednik ovog sindikata RS Mirko Šerbedžija.

Naglašava da je mnoge medicinske sestre i tehničare naljutio potez predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenka Granulića, koji je sa resornim ministrom nedavno potpisao produženje roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu na godinu dana.

– Umjesto da se pregovara o novom, boljem PKU, nama još godinu dana ostaje stari, koji nije povoljan po medicinare, jer njime određena prava nisu realizovana čak ni u smanjenom obimu. Sad Granulić upozorava na odlazak sestara iz RS, a stavljanjem svog potpisa na odluku o produženju PKU za resorno ministarstvo kupio je još godinu dana tokom kojih neće biti pregovora o poboljšanju položaja zdravstvenih radnika. Zaista mi nije jasno da među medicinskim sestrama ima onih koji podržavaju ovakvu “sindikalnu borbu” za njihova radnička prava – poručuje Šerbedžija.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, slaže se da ne neophodno povećanje plata, ali da one nisu regulisane PKU.

– Ma šta ko da kaže, naš PKU je bolji od svih ugovora u ostalim granama. Međutim, ovaj ugovor se bavi naknadama, dok plate reguliše Zakon o platama. Mi radimo na PKU, da utvrdimo šta je to što ne štima i što treba mijenjati, da bi položaj medicinskih sestara i tehničara bio bolji – naglašava Granulić.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar