19. Februara 2022.

Medicinari odahnuli, pritisak popušta: Bolnice u Srpskoj vraćaju stari režim rada

Big Portal

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od petka ukupan broj hospitalizovanih je 400, u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske 169, a u ostalim bolnicama 231.

– Za 24 časa virusom korona zaraženo je 130 osoba od testiranih 470, a umrlo je devet. Na respiratoru je 36 osoba – saopšteno je iz Instituta.

Da je epidemiološka situacija prilično stabilizovana i da su i zdravstveni radnici prodisali potvrđuju i u bolnicama širom RS.

Direktor JZU Bolnica Gradiška, Rajko Dodik rekao je za Glas Srpske da pojedina odjeljenja gase sa “kovid” režima, te da su kliničke slike pacijenata blaže nego u prethodnom periodu.

– Prema posljednjim podacima na “kovid” odjelima imamo 16 pacijenata i gasiće se “kovid” dva i “kovid” intenzivna njega, tako da je sve ostalo na “kovid” jedan. U posljednjih godinu dana nismo stajali s operativnim programom, radili smo koliko smo imali ljudstva na raspolaganju – rekao je Dodik.

Direktor bijeljinske bolnice “Sveti vračevi”, Zlatko Maksimović kazao je u petak da podaci iz posljednjeg izvještaja pokazuju da je na liječenju 27 pacijenata od kojih je četvoro na respiratoru, a 15 na kiseoničkoj terapiji, dodajući da je stanje u “kovid” bolnici mnogo stabilnije, piše Glas Srpske.

– Vjerujemo da će se u narednim sedmicama epidemiološka situacija poboljšavati – rekao je Maksimović.

Na “kovid” odjeljenjima u bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu u petak su bila hospitalizovana 23 pacijenata, što je najmanji broj u protekloj sedmici, a iz bolnice su poručili da svi pacijenti koriste kiseoničku terapiju.

Direktor bolnice u Trebinju, Nedeljko Lambeta kazao je za Glas da je smanjen broj pacijenata je u odnosu na protekli period koji je bio zabrinjavajući.

– Sva odjeljenja su vraćena u prvobitnu funkciju, osim grudnog koje je inače “kovid” odjeljenje od početka pandemije, a trenutno imamo 15 pacijenata na bolničkom liječenju – rekao je Lambeta.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča, Radmil Marić kazao je da na “kovid” odjeljenju leži 25 pacijenata, te da ostale službe bolnice tokom cijele pandemije funkcionišu na zadovoljavajući način.

– Što se tiče hirurgije, ginekologije, pedijatrije i svih ostalih odjeljenja funkcionišemo malo u stiješnjenim uslovima, jer je u toku rekonstrukcija ustanove i uvijek je jedan dio u fazi izgradnje. Ali nemamo liste čekanja, radimo sve operativne zahvate po sistemu prioriteta, maligna oboljenja pa sve ostalo – rekao je Marić.

Da je situacija i u domovima zdravlja širom Srpske znatno bolja, potvrdila je direktorka Doma zdravlja u Trebinju, Maja Mićunović.

– Epidemiološka situacija trenutno je odlična, smanjen je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama u ARI ambulantama i osjeti se znatno olakšanje. Polako se vraćamo normalnom funkcionisanju i nadamo se da će to potrajati – rekla je Mićunovićeva.

Slična situacija je i u bijeljinskom Domu zdravlja, a direktorka Danijela Đukin je potvrdila da sve redovno funkcioniše, te da je smanjen broj pacijenata.

– Sve već odavno funkcioniše u starom režimu, ali apelujemo na stanovništvo da se više vakcinišu – rekla je Đukinova.

DJECA
Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić kaže da su djeca još podložna zarazi, ali je nešto manji pritisak nego što je prije bilo.
– Uglavnom su simptomi povišena temperatura, grlobolja i kašalj, a manji broj ih ima upalu pluća nego ranije. S tim što poslije preležanog “kovida” nekolicina djece ima problema sa zamaranjima i tahikardijama, a određeni broj ima i promjene na srčanom mišiću – rekao je Bokonjić, dodajući da su djeca po protokolu na praćenju.

Srpskainfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare