16. Novembra 2022.

MediaTek želi deo Windows ARM tržišnog kolača

Big Portal

„U pogledu snage i performanse CPU i GPU jezgara, moraćemo da napravimo neka konkretnija poboljšanja u pogledu svojevrsne investicije u sposobnosti SoC modela predviđenih za rad u PC računarima”, izjavio je Vince Hu, korporativni potpredsednik MediaTek-a na nedavno održanom događaju upriličenom od strane ove kompanije, a kako izveštava PC World.

MediaTek Kompanio platforma za “Windows on ARM” računare će obuhvatiti „neke od tehnologija“ primenjenih na vrhunskim Dimensity SoC čipovima koji se koriste za pametne telefone, kao što su: 5G, Bluetooth, Wi-Fi, pa čak i IC logika za upravljanje radom ekrana (DDIC) posebno dizajnirane za laptopove.

Najnoviji Dimensity 9200 SoC za pametne telefone ima osam CPU jezgara i grafičku jedinicu za procesiranje sa 11 klastera i podrškom za hardverski Ray Tracing. CPU deo uključuje jedno ARM Cortex-X3 jezgro sa poboljšanim performansama koje radi na 3.05 GHz, tri Cortex-A715 jezgra visokih performansi na 2.85 GHz i četiri Cortex-A510 energetski efikasna jezgra. Takođe, SoC je kompatibilan sa LPDDR5X-8533 memorijom.

Nasuprot tome, MediaTek-ov vrhunski Kompanio 1380 SoC za Chromebook računare više klase, raspolaže sa četiri standardna ARM Cortex-A78 jezgra na 3.0 GHz, četiri standardna, energetski efikasna jezgra klase ARM Cortex-A55, 5 grafičkih klastera ARM Mali-A57 kategorije i LPDDR4X-2133 memorijskim podsistemom. Međutim, uprkos tome što je namenjen konceptu klasičnog prenosnog računara, Kompanio 1380 je lošijih performansi od Dimensity 9200, tako da MediaTek želi da poboljša svoje PC SoC procesore, pre nego što se novim modelima obrati “Windows on Arm” grupi korisnika sa računarima odgovarajućih mogućnosti i performansi.

Nejasno je samo da li MediaTek planira da koristi ARM Cortex-X kategoriju jezgra poboljšanih performansi za svoje SoC-ove za notebook računare ili će razviti sopstveno prilagođena ARM kompatibilna jezgra kao što je to učinio Apple sa svojom M-serijom. S jedne strane, sasvim je logično da MediaTek napravi sopstvena jezgra visokih performansi ukoliko planira da se takmiči sa Qualcomm Snapdragon SoC procesorima sledeće generacije, koji će koristiti sopstveno dizajnirana jezgra na bazi  Nuvia rešenja, kompanije koju je zajedno sa IP rešenjima Qualcomm pre nekog vremena kupio upravo iz ovog razloga. Ali s druge strane, ovo zahteva značajno veća ulaganja i truda nego klasični tip licenciranja jezgara visokih performansi kao gotovog rešenja.

MediaTek se postepeno transformisao od proizvođača jeftinih SoC procesora za potrošačku elektroniku i telefone u dobavljača vrhunskih procesora za modele sa naprednim karakteristikama i visokim performansama. Kao rezultat toga, sasvim je logično da MediaTek započne sa razvojem sopstvenog dizajna i rešenja poboljšanih performansi kako bi se razlikovao od Qualcomm, Samsung i Unisoc konkurencije i ponudio jedinstvene mogućnosti. Međutim, nejasno je da li kompanija za sada ima takve planove.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare