12. Aprila 2022.

Mediatek radi na ažuriranom, bržem Dimensity 9000 čipsetu

Big Portal

Međutim, ni kompanija MediaTek, čini se, ne sedi skrštenih ruku, pa su se tako pojavile nove nezvanične informacije o odgovoru koji ova kompanija sprema, a to je nadograđeni Dimensity 9000 čipset.

U ovom trenutku nema mnogo proverenih informacija vezanih za ovaj čipset, pa tako nije poznato ni kako će se tačno zvati. Ono o čemu se najviše spekuliše jeste njegova brzina, kako u poređenju sa Snapdragon 8 Gen 1 u Gen 1 Plus, tako i u poređenju sa trenutno najbržim čipsetom kompanije MediaTek, Dimensity 9000.

Svakako, ovaj novi mobilni procesor biće brži i imaće Cortex-X2 jezgra koja će, umesto na 3.05GHz na Dimensity 9000 raditi na 3.20GHz. Uz to, imajući u vidu kako TSMC nije pripremio novi proizvodni proces, ovaj mobilni čipset najverovantije će biti izrađen u tehnologiji od 4 nanometra. Ovo nagoveštava kako će ovaj procesor obezbediti pristojne temperature rada čak i sa pristojno povećanim frekvencijama.

Međutim, sada nije poznato da li će samo Cortex-X2 jezgra dobiti povećanje frekvencije rada, ili će se to dogoditi i sta ostalim jezgrima unutar ovog osveženog procesorskog rešenja. Trenutno, pretpostavlja se da će i kompanija MediaTek ozvaničiti prve informacije o svom novom procesoru tokom maja, kada se očekuje i zvanična prezentacija kompanije Qualcomm.

Sve ovo bi moglo biti dobro za korisnike, kao što konkurencija uvek jeste. Lepo je videti još jednog igrača koji nudi flagship procesore za mobilne uređaje, a da to više nije samo Qualcomm sa svojim Snapdragon rešenjima. Do skoro, MediaTek bio je igrač za srednju i nižu kategoriju uređaja, a sada se stvari menjaju, piše WCCFTech.

Da li bi to moglo da znači i manje cene nekih mobilnih uređaja koji bi koristili MediaTek Dimensity 9000 umesto Snapdragon 8 Gen 1 Plus? U ovom trenutku teško je reći, ali do sada je jaka konkurenciju uvek dovodila do jače borbe u cenama. Međutim, u današnjem svetu tehnologije više ništa nije sigurno.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare