MediaTek predstavlja novi 4nm flagship čipset sa Arm Cortex-X2 jezgrom - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

MediaTek predstavlja novi 4nm flagship čipset sa Arm Cortex-X2 jezgrom

Dimensity linija je odigrala ključnu ulogu u MediaTekovom uspehu u segmentima srednjeg i budžetskog ranga. Međutim, tajvanski proizvođač čipova tek treba da ospori Qualcommovu za sada neospornu poziciju top proizvođača. MediaTek je ranije pokušao da se probije u top kategoriju sa ponudama kao što je Dimensity 1200, ali nije uspeo u odnosu na Qualcommovu Snapdragon 8 seriju. U ponovnom pokušaju da osvoji vrh liste, kompanija predstavlja novi čipset pod nazivom Dimensity 9000.

MediaTek Dimensity 9000 je prvi 4nm čip za pametni telefon na svetu i ima ozbiljne performanse, sa najmoćnijim Cortex-X2 jezgrom kompanije Arm, 18-bitnim procesorom signala slike, podrškom za Bluetooth 5.3 i još mnogo toga.

MediaTek Dimensity 9000 ima osmojezgarni CPU setup, koji se sastoji od 1x Arm Cortex-X2 jezgra sa taktom od 3GHz, 3x Arm Cortex-A710 jezgra sa taktom od 2,85GHz i 4x efikasnih Arm Cortex-A510 jezgara. Dizajn CPU i GPU zasnovan je na novoj arhitekturi ArmV9, direktnom nasledniku ArmV8 koji obećava poboljšanu bezbednost i performanse. Dimensity 9000 je takođe prvi čipset koji sadrži Cortex-X2, najmoćnije CPU jezgro kompanije Arm.

Grafiku i zadatke igranja obavlja Arm Mali-G710 GPU, koji obećava 20% povećanje performansi u odnosu na svog prethodnika. GPU je sposoban da pokreće FullHD+ sliku pri brzini osvežavanja od 180 Hz. MediaTek takođe uvodi SDK za Ray tracing koji programeri igara mogu iskoristiti da dodaju nove grafičke tehnike u svojim Android naslovima.

Za snimanje slika, MediaTek 9000 koristi svoj 18-bitni HDR ISP. ISP može istovremeno da snima 4K HDR video sa tri kamere. Takođe ima noćni video režim pod nazivom „Super noćno snimanje video zapisa“ i podržava senzor od 320 MP.

U međuvremenu, AI procesorska jedinica (APU) 5. generacije na Dimensity 9000 je 4 puta energetski efikasnija od svog prethodnika i pokretaće različita AI iskustva u kameri, igrama, multimedijalnim aplikacijama itd.

Dimensity 9000 ima integrisani 5G modem koji nudi do 7Gbps u downlink-u, 3CC agregaciju nosilaca (300MHz) i do 300% brže performanse upload veze.

Što se tiče povezivanja, čipset podržava standard Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E 2×2, bežični stereo audio i Beidou III-B1 C GNSS podršku.

MediaTek nije podelio nikakav vremenski okvir o tome kada bi trebalo da očekujemo da novi čip stigne u prve pametne telefone, ali ovo definitivno vredi sačekati.

Danas objavljeno

Izbrasali ste fotografiju na WhatsAppu? Evo kako da je vratite

Vanja A

Apple potvrđuje da na iPhone 13 seriji nema poništavanja pozadinske buke tokom telefonskih poziva

Vanja A

Ozbiljna greška u Safariju otkriva lične podatke korisnika iPhone-a, iPad-a i Mac-a

Vanja A

Ostavite komentar