27. Decembra 2020.

MediaTek postao najveći proizvođač čipova za pametne telefone

Big Portal

On je u Q3 2020. godine uspeo da pretekne Qualcomm po broju prodatih telefona. Naime, tokom trećeg kvartala prodato je više od 100 miliona telefona zasnovanih na MediaTek čipovima, što je povećanje od oko 5 procenata u odnosu na isti period prošle godine. U istom vremenskom periodu prihodi su porasli za skoro 50 procenata. 

Prema Conterpoint-u, za ovaj uspeh je najzaslužnija prodaja čipova iz srednje klase, u cenovnom rasponu od 100 do 250 dolara, kao i veliki rast prodaje telefona srednje klase u Indiji, Kini i Latinskoj Americi. Još jedan bitan faktor je popunjavanje prostora koji je dobijen usled sankcija uperenih protiv Huawei-ja. Mnogi proizvođači telefona su se odlučili da u svojim modelima upotrebe pristupačne MediaTek čipove koje proizvodi TSMC, jedan od najvećih OEM proizvođača čipova na svetu. Kombinacija ovih faktora obezbedila je MediaTek-u tržišni udeo od 31 procenat, dok je u istom periodu Qualcomm držao 29 procenata tržišta.

Na polju 5G tehnologija, vodeći proizvođač je i dalje Qualcomm. Iako globalni prelazak na 5G ne pokazuje znake usporavanja, najveća tržišta mobilnih telefona su zemlje u razvoju, gde ova tehnologija još neće biti dostupna. U njima su najprodavaniji telefoni srednje klase, a tu je MediaTek po svemu sudeći najjači. Zato se očekuje da će i u narednom periodu ovi čipovi biti vodeći u segmentu pristupačnih telefona.

Izvor: PCPress/Engadget

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare