Med od borovih iglica: Bolji je od običnog, ali oprezno - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Med od borovih iglica: Bolji je od običnog, ali oprezno

Narodni lekovi su obično široko zastupljeni u Srbiji, kako se i korona primakla ljudi sve više uzimaju prirodne lekove da bi nadoknadili imunitet. Mnogi konzumiraju med, ali postoji vrsta meda koja je kaže dr Vojislav Perišić korisnija u odnosu na onaj običan med koji kupujemo.

Med od jelovih ili borovih iglica je pun hranjivih aktivnih supstanci, kada se javi pupoljak na jelovoj ili borovoj grančici on tu gde raste pušta aktivne principe, a onda se skida. Stavlja se u tegle sa malo šećera, prokuva i stoji od prilike negde oko 15 – 20 dana.

“Svi aktivni principi koji se rastvaraju u lipidnim rastvorima se nalaze u ovom medu, mnogo pčela zuju oko tih iglica i tu stoje aktivni principi koji će to da prenesu, to je potupno prirodno, više zdravo”, kaže Perišić za “TV Prva”.

MOŽDA VAS ZANIMA

Naglašava da se u tim smolama nalazr hemijska jedinjenja koja deluju povoljno protiv upala, a tvrdi i da se pravi med od borovih iglica itekako može naći u Srbiji.

“Imamo takozvane medonosne proizvode koji dolaze iz Grčke, to je 100 posto sigurno, ali može se naći i u manastirima, gde možda i bolji kvalitet meda”, tvrdi doktor.

Recept koji prepisuje svima jeste uzimanje jedne kafene kašičice na prazan želudac tokom cele godine.

Karakteristike meda od borovih iglica

Doktor je med opisao kao slatkog ukusa, sa manjom količinom šećera. Ima sve potrebne aktivne principe iz četinarskih iglica, koje obično isparavaju i osete se u toku šetnje borovim šumama. “To je zdravije od slatkog ili meda koji se standardno koriste”, tvrdi on.

Upozorava da ukoliko se sa konzumacijom meda pretera, može doći do dijareje jer med sadrži laksativna svojstva.


Prednosti u odnosu na pravi pčelinji med

-Manje sladak

-Niži glikemijiski indeks

-Ima efekat na širenje bronhija i deluje na kašalj

-Korisniji je od klasičnog meda za upalne procese i imunitet

Ovaj med dobija puno aktivnih princilpa koji se nalaze u smolama, ti aktivni principi kaže Perišić deluju veoma povoljno protiv anitupalnog dejstva i seativnog efekta.

Opširnije pogledajte u videu:

Danas objavljeno

Recept za brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti

Vanja A

Evo kako je nastao majonez

Vanja A

Novo označavanje: Ovi proizvodi ostaju bez oznaka roka trajanja na pakovanju?

Vanja A

Ostavite komentar