Mečka Božana ili mrmot Fil – ima zime, nema zime - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mečka Božana ili mrmot Fil – ima zime, nema zime

I dok mi čekamo Sretenje i mečku Božanu, u Americi, na današnji Dan mrmota, proveravaju do kada će trajati zima.

Dan mrmota tradicionalni je pensilvanijski praznik. Bazira se na verovanju da na taj dan mrmot izlazi iz svoje jazbine da predvidi vreme.

Ukoliko vidi svoju senku, uplašiće se i vratiti u brlog, što znači da će zima potrajati još šest nedelja. Ako je ne vidi, proleće je na putu.

Dan mrmota održava se svake godine drugog februara. Iako većina američkih država ima svoje životinje za ovaj praznik, samo jedan mrmot je onaj pravi-Panksatoni Fil, koji živi u Panksatoni gradiću u Pensilvaniji.

Privlači svake godine na hiljade posetilaca. Gužva je velika- tu su i članovi Kluba Panksatoni mrmota, meštani, turisti, novinari, čak i guverner Pensilvanije.

Običaj su u Ameriku doneli nemački naseljenici, kojima je trajanje zime u domovini proveravao jazavac. Postepeno je jazavcu, koji nije česta životinja u Americi, simboliku preoteo mrmot.

Dan mrmota je svojevrsna tradicija, o tom prazniku se naveliko uči u školi, postoji obilje edukativnih izvora, knjiga, filmova, sajtova, posvećenih tom danu.

Stručnjaci za marketing i biznis, Amerikanci su od malog, mnogima nepoznatog grada, uspeli da naprave turističko mesto i dobar izvor zarade.

Izvor. RTS

Danas objavljeno

Kako je Marilyn Monroe od napuštenog djeteta postala svjetska diva: Tragična priča puna boli i skandala

Vanja A

6 lakih trikova za bolji miris tvog doma

Vanja A

Na današnji dan debitovao “Thriller”, kultni spot Majkla Džeksona: Video koji je zauvijek izmijenio pop muziku

Vanja A

Ostavite komentar