McLaren ne želi da proizvede električni model, a ima i jak razlog - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

McLaren ne želi da proizvede električni model, a ima i jak razlog

Kad je McLaren u pitanju, performanse su imperativ, a zatim dolazi sve ostalo.

A to znači da ih struja ne zanima. Bar ne u obliku električnog hipersportskog automobila kakav pripremaju Rimac, Pininfarina i odnedavno Lotus. Njihov izlet u obliku hibridnog P1 je bio maksimum na koji su spremni, a za dalje su potrebne tehnološke inovacije. A pre 2025. godine se to sigurno neće dogoditi.

Naime, McLarenov šef marketinga Jamie Corstorphine je za australijski Motoring izjavio da oni razmišljaju o električnom modelu, ali ga neće ponuditi kako bi samo zadovoljili emisijske standarde. Neće ga ponuditi sve dok neće moći da bude bolji od klasičnog sportskog automobila.

A osnovni razlog za ovu odluku je masa. Corstorphine je rekao da će radije čekati dok ne budu mogli da ponude najbolji hipersportski električni model nego da pogaze svoju filozofiju lake gradnje. Električni pogon je odličan, ali prevelika masa nepovoljno utiče na iskustvo vožnje i same performanse, mišljenja su u McLarenu.

“Recimo da želite da vozite pola sata na stazi. Ako je to električni bolid, moraće da ima 800 km dometa i da bude nizak kao palačinka. Neverovatna količina energije je potrebna za visoke performanse na stazi. A onda ćete morati i da ga punite”, bio je jasan šef marketinga.

Izvor: Index

Danas objavljeno

Zbog Kineza produžen i Evoque

Zeljka

Koliko su opasni multimedijalni sistemi u automobilima i ekrani osjetljivi na dodir?

Zeljka

Nema potražnje za Alpina električnim vozilima

Zeljka

Ostavite komentar